Americký pilot, který chtěl za letu vypnout motory, snědl "magické" houby

Čtyřiačtyřicetiletý pilot společnosti Alaska Airlines Joseph David Emerson seděl v neděli na služebním sedadle v kokpitu, které je v souladu s předpisy určeno pro piloty vracející se domů či na další štaci. Pokusil se za letu zatáhnout za červené páčky, které aktivují protipožární systém motorů a zastavují do nich přísun paliva. Před nouzovým přistáním pak chtěl ještě ve vzduchu otevřít dveře. Tragédii zabránila pohotová reakce posádky letadla, která ho zpacifikovala a předala policii.

Ze soudních dokumentů, které byly zveřejněny v úterý, podle agentury Reuters vyplývá, že Emerson trpěl půl roku depresemi. Dva dny před letem pak poprvé užil psychedelické houby, kterými se chtěl léčit, 40 hodin nespal a dle svých slov se nervově zhroutil. Jestli halucinogenní houbičky přímo ovlivnily jeho jednání, bude zjišťovat soud.

[chooze:article;value:526822]

​Posádka před začátkem letu nezpozorovala na Emersonovi nic podezřelého. Ten s oběma piloty za letu nezávazně konverzoval, najednou však se slovy: "Nejsem v pořádku" uchopil rukojeti protipožárního systému a začal za ně tahat. Následovala potyčka, při které mu v tom jeden z pilotů zabránil a druhý vyhlásil stav nouze. Celé to trvalo minutu a půl, cestující si ničeho nevšimli.

"Zatáhl jsem za obě rukojeti nouzového vypínání, protože jsem si myslel, že se mi něco zdá a že se chci probudit," řekl Emerson policii po zatčení. Piloti ho vyprovodili z kokpitu a letušky ho usadily vzadu v letadle, už byl klidný. "Musíte mi hned nasadit pouta, jinak to bude špatné," řekl jim Emerson, načež ho spoutaly stahovacími páskami.

"Všechno jsem pokazil, pokusil jsem se všechny zabít," mumlal si výtržník a při klesání letadla se pokusil uchopit páku nouzového východu, v čemž mu stevardka zabránila.

[chooze:article;value:517868]

​Letadlo nouzově přistálo v Portlandu v Oregonu a pro Emersona si na palubu došli policisté. Oregonský soud ho obvinil z 83 pokusů o vraždu a ohrožení letadla za letu. Federální soud poté ze zasahování do činnosti posádky a obsluhy letadla. Na soud čeká ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci.

Dosud vzorný a bezproblémový Emerson pracoval jako pilot nejméně dvacet let a má prvotřídní lékařské osvědčení. Naposledy byl na povinné lékařské prohlídce před měsícem, informovala CNN. Aerolinky ho po incidentu postavily mimo službu.

Mnohem hůře dopadl v roce 2015 let německé společnosti Germanwings z Barcelony do Düsseldorfu, jeden z pilotů se zamkl v kokpitu a v sebevražedném úmyslu nechal letoun zřítit v Alpách. Zahynulo tehdy všech 144 cestujících a šest členů posádky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.