Americký scénář jaderné války: Odhalili, které město by bylo jako první zničeno

Odtajněné americké dokumenty odhalily, jak by mohla vypadat jaderná válka. Tedy alespoň v USA. Informace v nich obsažené dali podle deníku Daily Mail dohromady vědci, vojáci, prezidentští poradci i členové tajných služeb.

Vše by podle nich začalo jaderným úderem termojadernou bombou o síle asi jedné megatuny (více než šedesátinásobek té, která dopadla na Hirošimu) na hlavní město Spojených států Washington, D.C.

Obyvatelé v okolí města by podle portálu Daily Mirror nejdříve spatřili ohromný záblesk světla. V místě výbuchu by se teplota během chvíle vyšplhala k asi 80 milionům stupňům Celsia. Vzniklá ohnivá koule by se pak během okamžiku rozrostla na několik kilometrů a vypařila vše, co by jí stálo v cestě.

[chooze:article;value:539762]

Celá metropolitní oblast okolo Washingtonu, kde žije přes šest milionů lidí, by byla zničena a naprostá většina obyvatel by zemřela. Ti, kteří by náhodou přežili, by utrpěli těžké popáleniny. Další škody by pak způsobila tlaková vlna. Evakuaci z oblasti by pak prakticky znemožnil elektromagnetický pulz, který by vyřadil všechny komunikační systémy i další elektroniku.

Tento útok by ale nejspíš byl jen prvním z mnoha. Podle studie z roku 1986 Důsledky jaderné války: Ekonomická a sociální perspektiva by jen na území USA detonovaly jaderné zbraně o síle asi 6 559 megatun, které by mířily především na vojenské základny a dále na velká města s více než 50 tisíci obyvateli.

[chooze:article;value:550025]

Z tehdejších asi 240 milionů obyvatel by jich téměř okamžitě zemřelo asi 150. Další desítky milionů lidí by utrpěly těžká zranění. Podle studie z roku 1982 Atmosféra po jaderné válce: Soumrak v poledne by pak ohromné množství materiálu vyvrženého do ovzduší navíc způsobilo zastínění slunce a jadernou zimu, která by trvala mnoho týdnů, a teplota by dlouhodobě klesla o v průměru deset stupňů Celsia.

Dnešní výzkumy pak ukazují, že realita by mohla být ještě horší, a to přesto, že počet jaderných zbraní od 80. let klesl. Podle odhadů University College London by se například oceán ochladil tak hluboce, že by svět uvrhl do "jaderné doby ledové" trvající tisíce let.

Globální jaderná válka zahrnující USA, Evropu a Čínu by tak podle aktuálních předpovědí mohla mít za následek smrt 360 milionů lidí a dalších téměř 5,3 miliardy lidí odsoudit během dvou let po útoku k vyhladovění.

Riziko jaderného konfliktu je největší od studené války. Přesto je ale nízké, říká analytik (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.