Americký voják Jack Teixeira přiznal vyzrazení vojenských informací, hrozí mu přes 16 let

Dvaadvacetiletý Jack Teixeira se během pondělního dopoledního slyšení přiznal ke všem šesti bodům obžaloby, která jej vinila z úmyslného zadržování a předávání informací o národní obraně podle zákona o špionáži, informuje CNN. Své doznání učinil téměř rok poté, co byl zatčen při nejzávažnějším úniku informací o americké národní bezpečnosti za poslední roky. S žalobci uzavřel dohodu o vině a trestu.

Prokuratura uvedla, že výměnou za to bude žádat soudce o uložení trestu 200 měsíců odnětí svobody, tedy více než 16 let. Navrhovaný trest je mnohem kratší než potenciální trest odnětí svobody na desítky let, který by mu hrozil, pokud by dohodu neuzavřel. Ze soudních dokumentů vyplývá, že prokurátoři rovněž slíbili, že Teixeiru neobviní z dalších bodů obžaloby podle zákona o špionáži.

[chooze:article;value:499803]

"Jack Teixeira se do konce života nedostane k žádné utajované informaci," prohlásil na tiskové konferenci po Teixeirově přiznání viny americký státní zástupce pro okres Massachusetts Josh Levy. Asistent generálního prokurátora pro národní bezpečnost na ministerstvu spravedlnosti Matt Olsen řekl: "Toto přiznání viny přináší odpovědnost a do jisté míry uzavírá kapitolu, která způsobila hluboké škody pro bezpečnost našeho národa".

Americká okresní soudkyně Indira Talwaniová naplánovala vynesení rozsudku na září a uvedla, že se poté rozhodne, zda dohodu formálně přijme, uvedl server NBC News.

Loňský únik tajných dokumentů otřásl světem zpravodajských služeb a vyvolal otázky ohledně procesu prověřování utajovaných dokumentů americkou vládou, protože úředníci se potýkali s tím, jak mohl 21letý počítačový specialista, který měl podle prokurátorů arzenál zbraní a v minulosti násilnické projevy, získat bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Odhalil také to, co zdroje z obrany a zpravodajských služeb tehdy označily za zjevné nedostatky v tom, jak Pentagon chrání svá nejcitlivější tajemství.

Teixeira, který sloužil na letecké základně Národní gardy v Otisu ve státě Massachusetts, pracoval jako specialista na kybernetické dopravní systémy. Podle úřadů nejprve vypsal tajné dokumenty, ke kterým získal přístup, a poté začal sdílet fotografie souborů s označením TAJNÉ a PŘÍSNĚ TAJNÉ. Únik odhalil světu nepřikrášlená tajná hodnocení ruské války na Ukrajině, schopností a geopolitických zájmů jiných zemí a dalších otázek národní bezpečnosti.

Rusku unikl tajný seznam. Vyplývá z něj, který evropský politik je nejohroženější (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.