Americký výrobce čipů profituje z umělé inteligence, je nejhodnotnější firmou

Práce na počítači vylepšená umělou inteligencí za asistence digitálních lidí – to je vize jednoho ze zakladatelů firmy Nvidia Jensena Huanga. Právě ten jako jeden z prvních rozpoznal budoucnost umělé inteligence a přeorientoval na ni výrobu čipů.

Na trh právě uvedl nový Blackwell GB200, který má být nejvýkonnější na světě a má způsobit převrat ve vývoji umělé inteligence. Stát má zhruba 800 tisíc korun. Společnost plánuje uvádět na trh nové AI čipy každoročně.

[chooze:article;value:556723]

​"Váš budoucí počítač se stane umělou inteligencí. Bude vám neustále pomáhat, asistovat na pozadí. Budou tam také běžet aplikace vylepšené umělou inteligencí," říká Jensen Huang, generální ředitel společnosti Nvidia.

"Umělá inteligence je technologie, která závisí na čipech, jež dominantně na světový trh dodává právě firma Nvidie. Takže je to vlastně jednoduchá rovnice růst AI rovná se růst cen akcií Nvidie. Těch společností je na trhu stále více a všechny používají čipy společnosti Nvidie," vysvětluje David Marek, hlavní ekonom české pobočky Deloitte.

[chooze:article;value:560974]

​Firma, jejíž název pochází ze španělského envidia, tedy závist – tuto emoci poslední dobou vzbuzuje ve velkém. Podnik se vyhoupl na samotný vrchol žebříčku nejúspěšnějších firem světa. V první desítce jsou však i další dva výrobci čipů.

Podle některých analytiků jsou čipy pro technologie něčím jako zlato pro finančníky nebo ropa pro průmyslníky. Čistý zisk Nvidie se v prvním čtvrtletí letošního roku více než zsedminásobil. OpenAI a další firmy spoléhají na tisíce čipů pro trénování a provoz svých rozsáhlých jazykových modelů.

[chooze:article;value:505663]

​"To jsou složité statistické a matematické modely, které provádí miliardy nebo spíš biliony operací a jsou výpočetně velmi náročně, a právě čipy Nvidie jsou nejvhodnější k těmto výpočtům," upřesňuje David Marek.

"V žádném případě se nejedná o trvalou situaci. Pokud někteří další výrobci a návrháři čipů přijdou na to, jak vyrábět podobně fungující čipy, pak by Nvidia mohla velmi rychle sestoupit dolů," komentuje rozmach firmy Seth Sutel z Associated Press.

"I v Čechách máme nadějné firmy, které se zabývají výrobou počítačových čipů, ale Nvidie má náskok, který asi bude několik let trvat, než ostatní výrobci včetně případně těch českých doženou," míní hlavní ekonom z Deloitte.

V Česku se ale zatím daří hlavně energetice. V žebříčku tuzemských nejúspěšnějších firem je první ČEZ a druhý Energetický Průmyslový Holding. Na třetím místě je pak firma Agrofert. 

Umělá inteligence oklame i odborníky. Změnit se dá úplně všechno (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.