Američtí vědci vyvinuli vakcínu proti rakovině. Už léčí první pacienty

Todd (56) z amerického Seattlu onemocněl rakovinou plic a před časem se bohužel nádory rozšířily i do mozku. Do programu experimentální léčby se zapojil hlavně kvůli své dceři. Je přesvědčený, že nemá co ztratit.

"Moje dcera by měla za rok dokončit svou školu, bude z ní zdravotní sestra. Rád bych se dožil její promoce," prohlásil. Vakcína, kterou Todd dostává, rakovinu vyléčit úplně nemůže, může ale jeho nádory zmenšit a také zajistit, aby se už nemoc nevrátila. 

"Jsem si téměř jistá, že nejpozději za pět let dosáhneme schválení této vakcíny, bude možné ji používat v oblasti prevence recidivy onemocnění," řekla lékařka UW Medicine’s Cancer Vaccine Institute Nora Disisová.

[chooze:article;value:509419]

"Nádorové vakcíny vezmou princip, kterým dnes léčíme nějaký nádor, vloží ho do té vakcíny tak, aby náš imunitní systém naučil, jak reagovat v případě objevení se takového antigenu," vysvětlil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK David Cibula.

Kromě léčby už konkrétního nádoru a prevence návratu onemocnění by nádorové vakcíny mohly v budoucnu pomáhat zřejmě i jinak. "Oblast, která je vlastně úplně fascinující, je oblast prevence. Když máme těžkého kuřáka a víme, že má vysoké riziko vzniku rakoviny plic, tak ho vakcinovat a tím to riziko buď úplně vynulovat nebo ho významně snížit," upozornil Cibula.

Američtí lékaři mluví o tak zásadním pokroku, že se nebojí o příští dekádě mluvit jako o době vakcín. Ty by podle nich mohly nahradit i ozařování. Tato experimentální americká vakcína prozatím nemá žádné nežádoucí účinky a pacienti podstupující experimentální léčbu ji velmi dobře snáší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.