Amerika se potýká s násilím. Trápí ji střelby na školách i policejní brutalita

Ve středu 24. května je to přesně rok, co do školy v Uvalde ve Spojených státech vstoupil 18letý Salvador Ramos a začal střílet po dětech a učitelích. Jeho činy si vyžádaly 21 obětí –⁠ nejmladší přitom bylo teprve devět let. Střelba je co do počtu obětí třetím nejhorším masakrem na škole v USA.

Spojené státy mají velký problém nejen s masovými střelbami, kterých stále přibývá, ale také s policejní brutalitou. Za posledních pár měsíců policie bezdůvodně zastřelila několik lidí. Ve společnosti přibývá snaha změnit přístup policie.

To se částečně povedlo rodičům v Coloradu, kterým minulý rok policie zabila duševně nemocného 22letého syna. Psychicky nemocný Christian Glass uvízl minulý rok v červnu v horách ve svém autě. Po příjezdu policistů odmítal vystoupit a křičel, že se bojí. Policisté ho pak zastřelili.

[chooze:article;value:505973]

Rodina chlapce teď vysoudila v přepočtu 417 milionů korun. Je to vůbec nejvyšší odškodnění v historii státu. Kvůli incidentu se musí policie v Coloradu také nově školit a učí se pracovat s lidmi s duševními problémy.

Ztraceného syna už to rodině ale nevrátí. "Jeho rodiče by ty peníze vrátili, spálili nebo zaplatili trojnásobek, jen aby mohli být se svým synem aspoň jeden den," tvrdí právník rodiny Qusair Mohamedbhai.

"Pokud dokážeme, že si už žádná rodina nebude muset projít tím, čím my, pokud dokážeme, že policie už bezdůvodně nezastřelí dalšího nebohého člověka, bude to náš hlavní úspěch," tvrdí pak matka zastřeleného mladíka Sally Glassová. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.