Moderní bydlení

Amerika se připravuje na první tropickou bouři. Udeřit by měla do dvou dní

První letošní hurikán se formuje v Mexickém zálivu a do Spojených států dorazí během dvou dní. Bouře by s sebou měla přinést i velké množství srážek. Úřady v Houstonu varují před záplavami, protože ve městě nefunguje odvodňovací systém.

"Musíme mluvit o tom, jak zanedbaná je houstonská kanalizace, kde se už léta usazují nečistoty z předchozích bouří a posekaná tráva. Nemusí ani přijít bouřka a lokální záplavy může způsobit i dvoucentimetrová průtrž mračen," řekl houstonský starosta John Whitmire.

"Začíná hurikánová sezóna. A letos bude velmi aktivní ať už v Mexickém zálivu, nebo v Atlantiku," zhodnotil meteorolog Matt Lanza.

[chooze:article;value:558304]

​Období hurikánů v USA střídá doznívající sezónu tornád. Zatímco hurikány vznikají nad oceánem, jsou velmi ničivé plošně, ale jejich dráhy lze předvídat, tornádo je fenomén pevninský, ničivý jen v úzké výseči a je téměř nepředvídatelný. Tornáda poslední tři měsíce ničila zejména východ Spojených států.

S výkyvy počasí se potýkají i ostatní části země. Následky záplav lidé odklízejí na Floridě. Okolí Ohia pak zasáhla vlna veder. "Nejhorší to bude do čtvrtka, ale vysoké teploty budou i o víkendu. Teplo bude i v noci. Zdravotní riziko kvůli horku je vysoké a lidé musejí přijmout preventivní opatření," varoval meteorolog Národní meteorologické služby William Churchill.

Sucho a vysoké teploty způsobily v Kalifornii rozsáhlé požáry, se kterými hasiči bojují už několik dní. Opačný problém očekávají ve Skalistých horách, kde má napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.