Amsterdam zatrhne kouření marihuany ve čtvrti červených luceren

Restrikce ve čtvrtek představila městská rada. Od poloviny května se nebude smět kouřit marihuana na ulici. Od začátku dubna budou muset zavírat dříve hospody, nevěstince i poskytovatelky sexuálních služeb v proslulých výlohách, informoval web dutchnews.

"Některé dny se nemůžete projít po centru, aniž byste vdechovali konopné výpary a nenarazili na turisty se skelným pohledem, kteří se potácejí jako zombie," řekl webu radní Diederik Boomsma.

[chooze:article;value:470767]

​Kritika obyvatel centra metropole, kde proslulá starobylá čtvrť s legální prostitucí a největší koncentrací marihuanových kaváren leží, zesílila s návratem turistů po ukončení koronavirových restrikcí. Loni hlavní město Nizozemska navštívilo 18 milionů turistů. Návštěvu čtvrti červených luceren si nechal ujít málokterý z nich.

Zákaz kouření marihuany na ulici je prvním krokem. Pokud nezabrání rušení klidu, pouliční kriminalitě a dealerství, hodlají radní přitvrdit vůči tolerovaným coffee shopům, kde se i nadále smí tráva kouřit uvnitř a na letních terasách.

Omezení se od dubna týká kavárenských teras a venkovních prostorů hospod, které budou muset zavírat hodinu po půlnoci. Od té doby nebudou smět podniky pouštět nové hosty ani dovnitř, kde je zavíračka stanovena na dvě v noci.

[chooze:article;value:477671]

​Veškeré sexuální služby mají mít konečnou ve tři v noci, dosud mohly prostitutky ve výkladech či nevěstince nabízet o víkendech své služby do šesti ráno, uvedl web nltimes.

Popíjení alkoholu v ulicích čtvrti červených luceren je zakázán už nyní, od čtvrtka do neděle se tam nesmí od 16 hodin ani prodávat v obchodech. Nově ho budou muset prodejci v tu dobu i odstranit z výloh či zakrýt před zraky návštěvníků.

Podle BBC amsterdamská radnice kromě zmíněných omezení plánuje na jaro i kampaň s mottem "Držte se dál", která se zaměří na turisty cestující do hlavního města jen za drogami, alkoholem a sexem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.