Analytici řekli, co brání míru na Ukrajině. Kreml chce Západ zneužít, upozornili

Rusko nemá zájem o mír. Západ se ale snaží přesvědčit o opaku. Tvrdí to ISW, který analýzu zveřejnil na svém webu. Kreml totiž doufá, že pod tlakem západní lídři nabídnou ústupky.

Institut připomněl páteční telefonické jednání ruského prezidenta Vladimira Putina s německým kancléřem Olafem Scholzem. Šéf Kremlu při něm tvrdil, že ukrajinská vláda kvůli finanční a vojenské pomoci Západu odmítá vyjednávání mezi Moskvou a Kyjevem. Scholz následně řekl, že mír na Ukrajině je podmíněn stažením ruských vojsk z okupované země.

Podobně se vyjádřil i americký prezident Joe Biden. "Existuje jeden způsob, jak tuto válku ukončit. Putin se stáhne z Ukrajiny, to je číslo jedna. Ale zdá se, že k tomu se neschyluje," prohlásil. Až Putin prokáže, že se k tomu chystá, je připraven s ním jednat. "To nepřichází v úvahu. Speciální vojenská operace pokračuje," reagoval podle agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Jednáním je podle něj ale ruský prezident otevřen.

[chooze:article;value:477524]

"Je pravděpodobné, že se Putin a Peskov takto vyjádřili, aby vytvořili mezi západními lídry dojem, že Rusko musí být k jednáním nalákáno," upozornili analytici. "Kreml chce pravděpodobně vytvořit situaci, při které Západ nabídne Rusku preventivní ústupky, aby jednalo," doplnili s tím, že by Kreml poté žádné ústupky neudělal. Jde jim podle nich hlavně o snížení vojenské a finanční pomoci Ukrajině, uznání ilegální anexe ukrajinského území a omezení vojenské přítomnosti NATO v Evropě.

O mír na Ukrajině podle ISW Putin vůbec nemá zájem a jeho cíle jsou ve válce stále stejné. Chce zvítězit. Západní lídři ale Kyjev ve válce nadále plně podporují, připomněl deník The Kyiv Independent.

Rusové stále bombardují Ukrajinu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.