Anesteziolog: Při komplikacích jde u narkózy o minuty. Na volání kolegů není čas

Spousta lidí se bojí narkózy, jelikož si myslí, že to na nich zanechá nějaké následky. "Co se týká vlastní anestezie, tak tam ty obavy jsou liché, protože dneska už se ví, že to, co třeba ovlivňuje stav pacienta po operaci ve smyslu nějakých výpadků paměti, tak to není důsledek podání anestetik, ale to je vlastně důsledek toho všeho, co na nemocného působí během operace," uvedl Tomáš Vymazal.

Přesto však jsou anestetika pro lidský organismus určitou zátěží, zejména tedy jejich vylučování. "Jsou některá farmaka, která se metabolizují v játrech, tak to jistou zátěž představuje. Stejně tak pro ledviny," dodal.

[chooze:article;value:567041]

Práce anesteziologa není rozhodně rutinou, ačkoliv to tak může zprvu vypadat. "Každý člověk je jiný, každý reaguje jinak, komplikace se často dopředu nehlásí. Prostě se tam najednou něco objeví a vy na to musíte reagovat během minut, protože mozek, jak známo, vydrží zhruba pět minut. Do té doby je dobré, aby vše bylo vyřešeno, aby k nějakému poškození nedošlo," popsal lékař.

Když se něco opravdu pokazí, je na to anesteziolog většinou sám. "Samozřejmě může si zavolat zkušenějšího kolegu, ale běží vám čas, běží minuty. Takže jako zvednout telefon a čekat, než ho někdo zvedne, úplně nejde. A zkoušet to nějakým způsobem bez jasného plánu A a bez jasného plánu B, ideálně C, tak to je taky cesta do pekel," doplnil Vymazal.

[chooze:article;value:565963]

Jakožto přednosta kliniky Vymazal i komunikuje s rodinami pacientů, což není vždy jednoduché. "Když věci fungují a všechno je růžové, tak to jde naprosto hladce a spokojeně. Ale když je jakýkoliv problém, ten pacient zemře nebo má nějaké závažné následky, tak se pravda samozřejmě sděluje velmi obtížně," uvedl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.