Ani děti, ani senioři. Nejčastější obětí kyberzločinu jsou třicátníci, říká expert

Česko patří ke světovým lídrům v kybernetické bezpečnosti. Kintr vysvětlil, proč tomu tak je. "Vydobylo si prostě tím, že jsme začali systematicky řešit kybernetickou bezpečnost v České republice jako první. Byli jsme to my, kdo přišel se světově prvním zákonem o kybernetické bezpečnosti v roce 2014, a současně si tu pozici udržujeme tím, že dlouhodobě otevíráme ta palčivá témata jako první. To nám otevírá dveře do toho velkého světa, a naslouchají nám tak i země, které se svojí velikostí s Českem nedají srovnat," řekl.

Mezi taková témata patřila třeba společnost Huawei. "Česko varovalo před technologií Huawei jako první na světě a ten náš přístup, to naše varování, potom v následujících několika letech formovalo směr, jakým se vydávaly další a další země. Formovalo to tu mezinárodní debatu, protože to jsou otázky, ke kterým je potřeba zaujmout i v mezinárodním společenství jasný postoj," vyjasnil.

Nejčastějšími oběťmi kyberzločinců nejsou senioři nebo děti, ale lidé v produktivním věku. "Poměrně překvapivě tou průměrnou obětí jsou lidé ve středním věku 35 až 40 let. Je to produktivní věk a nejčastěji jsou zasaženy útokem ženy, ale když je zasažen muž, přichází o výrazně větší prostředky. To jsou poměrně překvapivá data, se kterými musíme pracovat," popsal.

[chooze:article;value:575942]

​Podle Kintra je to způsobeno tím, že tito lidé jsou na internetu velmi aktivní, zároveň ale podceňují nebezpečí, nevěří tomu, že by je někdo mohl nachytat, a jsou nadmíru sebejistí.

Kintr také poradil pár základních triků, jak se nenechat nachytat. "Banka ani žádná jiná instituce po vás nikdy nebude chtít znát vaše heslo. Banka ani NÚKIB ve chvíli, kdy váš účet bude v ohrožení, nebude chtít, abyste peníze někam převáděli. Ve chvíli, kdy po vás chce někdo něco takového, tak je nejlepší zavěsit, kontaktovat svoji banku, ujistit se, že je všechno v pořádku, a případně to nahlásit na policii," vyjasnil. Na celý díl pořadu se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.