Ani při mrazech Češi nepolevili. S energiemi nadále výrazně šetří

Topení na minimum, horký čaj, teplé ponožky a svetry. Věci, které se v zimních měsících staly ve spoustě domácností nezbytností.

V posledních dnech se teploty dostaly pod nulu a mrazy byly nejen v noci, ale i ve dne. Právě na tomto počasí se ale ukázalo, že jsou Češi opravdu schopni svou spotřebu energií snížit.

"Celkové úspory spotřeby plynu stále poměrně stabilně pokračují. Spotřebovává se přibližně o 15 % méně, než by se spotřebovávalo za stejného počasí v loňském roce," uvedl analytik Kamil Rajdl.

[chooze:article;value:477619]

​Zdá se, že si Češi dobře uvědomují, že každý stupeň, o který je v místnosti tepleji, nebo každá minuta ve sprše navíc se v konečném součtu výrazně projeví v jejich peněženkách. A právě díky tomu jsou aktuální zásoby plynu druhé nejvyšší od roku 2014. "Od počátku října do konce minulého týdne jsme snížili spotřebu plynu oproti loňsku o 23 procent. To je ušetřených více než půl miliardy kubíků," prozradil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Snižování spotřeby ale může mít i negativní dopad. Řada lidí opět začala topit uhlím a nekvalitním dřevem, což zhoršuje kvalitu ovzduší. Chladnější voda v bojlerech zase zvyšuje riziko šíření nebezpečné bakterie Legionella.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.