Moderní bydlení

Ani Ukrajina, ani Gaza. Nejdrsnější válka probíhá jinde, následky pocítí i Evropa

Jak uvedl portál The Economist, hlavní město 45milionového Súdánu Chartúm je zničené, pobito bylo podle různých odhadů 20 až 150 tisíc lidí. Jejich těla jsou pohřbena v masových hrobech tak velkých, že jsou vidět z vesmíru. Asi devět milionů lidí včetně dětí muselo podle portálu The Conversation opustit své domovy.

"Konflikt zapříčinil značné škody na civilní infrastruktuře včetně telekomunikačních sítí, vodních zdrojů a cest, což dále komplikuje snahy o zprostředkování humanitární pomoci," uvedla OSN.

Válka v Súdánu propukla už loni v dubnu. Proti sobě stojí pravidelná armáda a polovojenské Jednotky rychlé reakce (RSF). Do konfliktu zasahují ale i jiné státy. Spojené arabské emiráty podporují RSF municí a drony, naopak Egypt a Írán vyzbrojují pravidelnou armádu. Rusové do země posílají wagnerovce.

[chooze:article;value:501485]

​Podle The Economist je válka ohrožením pro okolní země. Súdán má celkem sedm sousedů, kteří tvoří 21 % plochy Afriky a žije v nich 280 milionů obyvatel. Jedná se o Čad, Egypt, Etiopii, Libyi, Eritreu, Jižní Súdán a Středoafrickou republiku. Ze Súdánu na území okolních zemí proudí žoldnéři, uprchlíci a také zbraně. 

Navíc je součástí země asi 800 kilometrů pobřeží Rudého moře, přes které vede jedna z nejvytíženějších lodních tras světa. Problémy se už projevují i v Evropě. V táborech ve francouzském Calais je 60 % uprchlíků právě ze Súdánu.

[chooze:article;value:501105]

​Konflikt doprovází etnické čistky. Loni v listopadu v Západním Dárfúru obsadily RSF město Ardamata, kde začaly s vyhlazováním členů kmene Masalitů. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

OSN vydala varování také kvůli nedávným potopám po protržení hráze Arbaat. Voda smetla několik vesnic, zemřelo několik desítek lidí a asi 50 tisíc obyvatel je podle odhadů OSN katastrofou postiženo. V následujících měsících bude také asi 25,6 milionu obyvatel čelit ohrožení nedostatku potravin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.