Anička (3) odešla sama domů ze školky. Podle vedení je to chyba dítěte, zuří otec

Minulý týden v pátek se tříletá Anička z Chorušic na Mělnicku vytratila z areálu školky a sama došla do svého zhruba tři čtvrtě kilometru vzdáleného bydliště. Doma byl zrovna její otec Petr, který neskrývá pobouření. Není to totiž poprvé, co se to stalo. Stejná situace ho šokovala už zhruba před měsícem. 

"Přišla ze školky sama domů a učitelky o tom nevěděly. Takže jsme ihned kontaktovali školku, která si pro ni přijela a omluvila se. Řekl jsem si, že se to stát může. Přítelkyně se poté ptala na zastupitelstvu, jestli je školka zabezpečená, aby se to už neopakovalo," prozradil redakci TN.cz pan Petr. Tím mohl celý příběh skončit, kdyby před několika dny Anička opět ze školky nepozorovaně neodešla. 

[chooze:article;value:510107]

​"Zase jsem byl naštěstí doma. Tentokrát jsem ale do školky už nevolal. Čekal jsem, kdy na to přijdou. Volali za deset, patnáct minut (od chvíle, kdy přišla domů)," řekl otec s tím, že zatímco mateřská škola se nachází v centru obce, rodina bydlí na okraji. Holčička tak musela dvakrát sama absolvovat cestu dlouhou zhruba 700 metrů, přičemž část z ní vede přes silnici. "Bydlíme na konci, kam se musí po silnici. Nejsou tu chodníky. Takže šla po silnici druhé třídy," zlobí se muž.  

Na případu ho nejvíc zaráží přístup personálu. "Školka se zachovala tak, že de facto svaluje vinu na nás. Že je to vina rodičů, nebo toho dítěte. Nechtějí kvůli tomu naši dceru vzít na školku v přírodě. Naznačili, že si s ní nevědí rady," postěžoval si Petr. Stejné zařízení navštěvuje i o rok starší bratr Aničky, který na akci se spolužáky pojede. 

Rozhodnuto ještě definitivně není. Ve středu totiž Petr podle svých slov hovořil s ředitelkou školky a požádal ji o písemné zdůvodnění. Ve čtvrtek mu sdělila, že stanovisko zatím nedostane. "Situace kolem školky v přírodě je stále v šetření. Dnes vám žádné písemné stanovisko vydávat nebudu," stojí v SMS od ředitelky, kterou má redakce TN.cz k dispozici. 

[chooze:article;value:465308]

​Ředitelku redakce oslovila s žádostí o vyjádření, ta jej ale dosud neposkytla. Z jakého důvodu se tak dvakrát podařilo malému dítěti nepozorovaně opustit areál školky, není známo. Otec Aničky prozradil, že našel v plotě díru, kterou by malé dítě mohlo prolézt. Domnívá se také, že pochybil i personál, a obrátil se proto na starostu obce. "Budeme také podávat podnět na inspekci," prozradil. 

Starosta obce Chorušice, která je zřizovatelem mateřské školy, Martin Bauer redakci TN.cz sdělil, že řízení a odpovědnost má na starosti pověřená osoba. "My už jsme se ale zajímali o to, jaké nápravné kroky budou přijaty. Samozřejmě to není nic standardního, a pokud se to stane dvakrát po sobě, tak je to špatně. Není to stav, který by nás mohl uspokojit," vyjádřil se k situaci. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.