ANKETA: Češi jsou vůči Evropské unii skeptičtí. Někteří ve členství nevidí výhody

V Praze se průzkum setkal povětšinou s kladnými reakcemi. "Upřímně, jelikož se v tomto moc neorientuju, řekl bych, že ano," odpověděl jeden z respondentů. "Mohu cestovat po celé Evropě a je nám asi mnohem líp," řekla jiná respondentka. "Já jsem stoupencem Evropské unie," souhlasila další.

Mezi Pražáky se ale našli i negativní reakce. "Já si myslím, že nám to nic dobrého zatím nepřineslo," odpověděla jedna z oslovených žen. "Na jednu stranu ano, na druhou stranu jsou tam kolikrát taková omezení, která jsou podle mě nesmyslná," řekla další.

[chooze:article;value:531881]

​V Ostravě už ale byli na Evropskou unii přísnější. "Evropská unie nám nemůže diktovat, co máme v České republice dělat a tak dále. My jsme samostatná země a měli bychom mít svůj názor na věci," odpověděl tamní respondent.

"Některé věci jsou příliš byrokratické. Třeba dotace jsou podle mě špatně nastavené," řekl oslovený mladý muž. Reakce byly ale i opačné. "Ano, jsem spokojený v Evropské unii a jsem pro větší evropskou integraci," reagoval další mladík.

[chooze:article;value:530987]

​Rozdílné pohledy na věc mají i lidé v Pardubicích. "Jsou některé věci, které nemusím, jako třeba omezování chovu dobytka. My jsme byli odjakživa samostatní, tak proč nám určuje kvóty,"

"Já nejsem proti, protože vystoupit nejde už v tuhle chvíli, po ekonomické stránce by se to nevyplatilo," zhodnotil oslovený muž. "Chtěli jsme tam, tak tam jsme," dodal. Podle dalších je to ale dobře. "Patříme do většího celku, a to je vždycky pozitivní," reagoval další z respondentů.

[chooze:poll;value:9c052f84fc37c70b7db582f15fa26fff71fb58b4]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.