ANKETA: Chataři platili vyšší poplatky než obyvatelé. Ústavní soud to zatrhnul

"Plénum Ústavního soudu (soudce zpravodaj Pavel Šámal) zrušilo čl. 5 odst. 2 obecně závazné vyhlášky obce Číměř č. 3/2021, o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, ve znění obecně závazné vyhlášky obce Číměř č. 1/2022, dnem vyhlášení nálezu ve Sbírce zákonů," informoval Ústavní soud v tiskové zprávě.

V Číměři stejně jako v několika dalších obcích v Česku totiž zavedli vyšší poplatky za odpad pro chataře. Ti platili 700 korun, lidé s trvalým bydlištěm 500.

Obec to zdůvodňovala slevou na skládkovné, která platila jen do určité hmotnosti na obyvatele. Mezi ty se ale nepočítají chataři. Na jednoho člověka s trvalým bydlištěm tak vycházelo více odpadků než mělo.

[chooze:article;value:523378]

"Každou obec tvoří v první řadě její občané. Vlastníkům rekreačních objektů v obci nejsou upírána žádná práva a mají stejný přístup k rozsahu služeb. Smyslem odpadové vyhlášky je zajistit všem osobám rovný přístup k odpadovému hospodářství obce," obhajovala se Číměř u soudu.

Ministerstvo vnitra se proti kroku Číměře postavilo. Resort se totiž obával, že může jít o diskriminaci.

Obec ale nechtěla ustoupit. Věc skončila u Ústavního soudu, na jehož rozsudek čekaly i ostatní obce, které dvojí sazbu také zavedly. Ten dal za pravdu ministerstvu. V Číměři tak poplatky nyní platí všichni stejné.

Podle soudu nebylo navýšení legitimně zdůvodněné ani přiměřené. Proti jeho nálezu se nemůže obec odvolat.

[chooze:poll;value:5475a3144c6563b71c720f6407996eecefee66c7;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.