ANKETA: Dovolená v Česku? Drahota a teplé bílé víno z pivního kelímku

Řada Čechů se kvůli rostoucím cenám rozhodla trávit prázdniny v tuzemsku. Ne všichni ale byli se službami, které nabízejí provozovatelé kempů nebo penzionů, spokojeni. O své zkušenosti se neváhali podělit na sociálních sítích. Nepříjemné zážitky si odnesla z letošní dovolené například Tereza Pávková, která byla s rodinou v kempu Višňová II u Křivoklátu. V občerstvení umístěném v karavanu v areálu kempu si objednala dvě deci bílého vína.

Obdržela podle jejího vyjádření teplý nápoj nevalné chuti nalitý do půllitrového kelímku, do kterého se obvykle čepuje pivo. Poté, co si stěžovala obsluze, dostalo se jí odpovědi, že víno se má pít teplé.

[chooze:article;value:423166]

​"Kemp à la 80. léta, a to včetně sprchy a záchodů. Odkladiště starých karavánků různých velikostí, které si za mrzký peníz můžete pronajmout, a spíte na posteli," popsal ubytování ve Višňové II prostřednictvím googlu recenzent David.

Spravit chuť si mohou návštěvníci kempu návštěvou nedalekého hradu Křivoklát, ten na internetu hodnotilo téměř deset tisíc návštěvníků, kteří mu udělili 4,7 hvězdičky z pěti možných, což je o něco lepší než bilance zmiňovaného kempu, který jich má jen 3,8.

Národní památkový ústav, který hrad provozuje, nabízí různé prohlídkové okruhy. Například návštěva hradních paláců vyjde podle ceníku jednoho dospělého na 240 korun.

"Cena naprosto v pohodě, když vím, že na jiných zříceninách si řeknou i klidně 150 korun za vstup a v podstatě tam nic není," uvádí na googlu recenzent Dominik.

[chooze:article;value:453862]

​Noc na Karlštejně

Jen asi 45 minut se jede autem k dalšímu významnému hradu, a to k vyhledávanému Karlštejnu. I v jeho blízkosti je kemp. Ten má 4,3 hvězdičky. "Už druhým rokem jsou záchody a sprchy hůře udržované, než tomu bylo před dvěma lety, kdy by se tam dalo z podlahy jíst," uvádí mezi spíše kladnými recenzemi hodnotitel Radek.

Návštěvníci samotného hradu Karlštejn se budou muset vybavit poměrně značným finančním obnosem. Okruh napříč celou památkou stojí 1 600 korun a je jedno, jestli jste dospělý, dítě ve věku do pěti let či senior. Ušetří ti, kteří zvolí jen základní prohlídkový okruh po císařské rezidenci Karla IV. Ten vyjde dospělého na 260 korun, senioři zaplatí 210 Kč. Děti do pěti let mají podle ceníku vstup zdarma, ty do sedmnácti let zaplatí 80 korun.

[chooze:poll;value:e51589984f5e4f0486ab1e1a1ab1d5b17d18c546]

​"Hrad hezký, ale neuvěřitelně drahý. Začíná to parkovištěm, které stojí 200 korun. Toalety na nádvoří jsou zdarma, po cestě na hrad je mnoho obchodů a restaurací, kde si lze zakoupit jídlo a suvenýry. Můžete se svézt i v kočáru z parkoviště až na hrad za 200 korun na osobu," uvádí recenzent Karel.

[chooze:article;value:500902]

​Drahá Praha?

Příměstským vlakem se jede z Karlštejna na pražské hlavní nádraží necelých 45 minut. Také v metropoli je nutné kvůli návštěvě některých památek takříkajíc rozbít prasátko s úsporami. "Hodně drahý je například vstup na věž Staroměstské radnice. Základní vstupné vyjde vyjde dospělého na tři sta korun," vysvětluje pro TN.cz youtuber Janek Rubeš, který se mimo jiné zabývá cenami a úrovní služeb pro turisty.

Rubeš také upozorňuje, že v metropoli existují místa, kde je možné utratit za jídlo či nápoje opravdu hodně peněz. "Čeští turisté se ale většinou v Praze nedají napálit jako ti zahraniční, a když někde uvidí kávu za 190 korun, tak si ji jednoduše nedají. Nedá se ale říci, že v Praze je pouze draze. Kvůli velké konkurenci bych dokonce řekl, že i v širším centru se dá najít cenově přijatelná restaurace. Jedno jídlo můžete v metropoli pořídit za 100 i třeba za 10 000 korun. Levná je například jídelna na Havelském trhu hned u Staroměstského náměstí a vedle je také pivnice U Zlatého slona, která má přijatelná denní menu," uvádí Rubeš.

[chooze:article;value:455439]

​Krkonoše

Kromě zmíněných míst by každý Čech měl alespoň jednou za život navštívit Krkonoše s nejvyšší horou Sněžkou. Vysoké výdaje začínají samotným zaparkováním auta. To stojí v Peci pod Sněžkou podle přehledu většinou od dvou stovek korun na den. Ale kdo jednou opustí parkoviště, má smůlu. Pokud si zajede někam na jídlo či nákup a vrátí se autem zpět na stejné místo, bude muset zaplatit znovu.

Samotná zpáteční cesta lanovkou na Sněžku pak během letních prázdnin vyjde dospělého, jak uvádí v ceníku provozovatel lanové dráhy město Pec pod Sněžkou, na 680 korun. Kdo se bude chtít zdržet přes noc, zaplatí například za dvoulůžkový pokoj se snídaní v hotelu Horizont okolo dvou tisíc korun za noc, pokud se v něm ubytuje jedna osoba. Dvě zaplatí zhruba 2 600 korun a v superior pokoji to bude ještě asi o čtyři stokoruny více.

Levněji se lze ubytovat například s Klubem českých turistů. "Svým členům nabízíme systém několika desítek turistických chat. Na hřebenech Krkonoš je to Výrovka a Vosecká bouda. Tyto chaty nabízíme za přijatelnou cenu i pro rodiče s dětmi či kolektivy mládeže. Není tam sice úplný nadstandard služeb, ale je to slušné ubytování zpravidla se slušnou polopenzí," uvádí pro TN.cz předseda Klubu českých turistů Jiří Homolka. Například ve zmíněné Výrovce stojí jedno lůžko pro dospělého 1 356 metrů nad mořem v noclehárně i se snídaní 670 korun.

České památky jsou stále oblíbenější. Letos je navštívilo přes dva miliony lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.