ANKETA: Evropa zavádí protikuřácká opatření. Uvítali byste zpřísnění i u nás?

Nový zákaz kouření se podle deníku il Post vztahuje na cigarety, doutníky, dýmky, zahřívaný tabák, elektronické cigarety nebo jakékoli výrobky spalující tabák. Kuřáci si budou muset dávat pozor, že dodržují vzdálenost minimálně pět metrů od dalších lidí, pokud nebudou mít jejich výslovný souhlas.

V každém případě bude zakázáno kouření v přítomnosti dětí nebo těhotných žen.

"Jde o respektování těch, kteří nekouří, a svým způsobem také o podporování ohleduplnosti," cituje Reuters slova starosty Turína Stefano Lo Russo. Pondělní usnesení městské rady starosta označil za rozhodnutí zdravého rozumu.

[chooze:article;value:551468]

​Opatření přichází ve stejnou dobu, co britští poslanci podpořili zákaz prodeje cigaret všem narozeným po 1. lednu 2009. BBC informuje, že v případě schválení budou britské zákony o kouření patřit k nejpřísnějším na světě.

Stejný zákon měl začít platit i na Nové Zélandu, kde měl být prodej tabákových výrobků zakázán všem narozeným po roce 2009. Jeden z nejpřísnějších protitabákových zákonů na světě schválila minulá novozélandská vláda. Ta současná ho ale vzápětí zrušila, informovala agentura Reuters v únoru letošního roku.

České ministerstvo zdravotnictví momentálně žádné takové opatření nechystá. "Stávající zákonnou úpravu považujeme za dostatečnou," sdělil TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:poll;value:f8fcb54f8b677902f6f88e5b54569e122456bcbd]

Až 40 % Čechů zemře každoročně na nemocné srdce nebo cévy způsobené kouřením nebo špatnou stravou. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.