ANKETA: Je bramborák český, nebo slovenský? Hodnocení rozpoutalo vášnivou debatu

Španělské krokety, řecké pirohy, italské plněné taštičky nebo gruzínské chačapuri. Právě tato jídla se umístila v žebříčku deseti nejlepších pokrmů Evropy.

Zlatou příčku přisoudil gastronomický web Taste Atlas slovenskému bramboráku, což u mnohých obyvatel Česka způsobilo rozhořčení. Je bramborák slovenské národní jídlo, nebo české?

Přou se o to laici i kuchaři. "Nejsem historik, abych byl úplně schopen říct, odkud to pochází, ale myslím, že když už tam teda bylo uvedeno Slovensko, tak to by mělo být minimálně uvedené Československo, abychom se nehádali, komu to patří," poznamenal šéfkuchař v restauraci Červený jelen Marek Fichtner.

[chooze:article;value:514492]

V tradičním receptu by rozhodně neměly chybět brambory, vejce, mouka, mléko, sůl s pepřem, majoránka a česnek. Bramboráky se podávají jako příloha nebo samostatné jídlo.

"U nás se specializujeme na výrobky z brambor, bramborák je velice populární, u nás ho pojímáme trochu netradičně s brynzou a s vepřovými žebry," prozradil šéfkuchař v restauraci Brambory na Pankráci Lukáš Soukup.

Spor o typická jídla, která patří určité národnosti, se vedou dlouhodobě. Před nedávnem se řešilo, zda je ruský boršč opravdu typicky ruské jídlo, nebo ukrajinské. Diskuze se vede i u pizzy, kterou si přivlastňují Italové i Američani.

[chooze:poll;value:b2cfea6d73f7f71ed7a0c74c82b2f1cfb0ba51e0]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.