ANKETA: Ne znamená ne! Koledníci musí mít od žen svolení, tvrdí Richterová

Zvyky, které se v tuzemsku drží o velikonočních svátcích, se ani letos nevyhýbají kritice. Podle pirátské poslankyně Olgy Richterové je nezbytné, aby si muži před koledováním vajíček nejprve vykoledovali souhlas, že mohou koledovat.

"Ne znamená ne i při pomlázce! Tradice jsou krásná věc a k naší kultuře patří. Je ale důležité, aby jejich oslava byla dobrovolná a nikomu nezpůsobovala trápení. Při pomlázce se bohužel často stává, že ženy dostanou výprask proti své vůli. Nebo jsou šlehány tak hrubě, že jim zůstávají bolavé modřiny nebo šrámy. Koledníci se občas chovají nevhodně také kvůli posilnění alkoholem, kdy pak neznají míru," prohlásila Richterová.

[chooze:article;value:498767]

Velikonoce mohou způsobovat problémy i mužům, domnívá se. "Spousta z nich nemá koledování v oblibě, protože se při něm necítí dobře. Dělají to jen kvůli společenskému tlaku," pokračovala.

[chooze:poll;value:55712863175ec950bc96638491a1a0a611b8bf81;layout:tn_nova]

"Řešení je jednoduché. Nedělat nic, s čím druhý nesouhlasí. A užít si Velikonoce tak, aby si je s námi mohli užít i všichni ostatní," uzavřela Richterová.

Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanů, kteří v tomto období oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V českém prostředí jsou spojené spíše s lidovými tradicemi, jako je zmíněná pomlázka, barvení vajíček nebo příprava sladkého pečiva.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.