ANKETA: Němci by mohli volit už od 16 let. Pro změnu je prezident i řada politiků

V současné době mohou Němci už od 16 let odevzdat svůj hlas v komunálních a zemských volbách. Poslanci navíc rozhodli, že od stejného věku mohou volit také do europarlamentu.

Německý parlament nyní řeší, zda by nebylo vhodné toto pravidlo rozšířit. Pro je i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ten v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung přiznal, že se ke snížení věkové hranice stavěl dlouho skepticky.

[chooze:article;value:488272]

"Čelíme masivnímu demografickému posunu, při kterém výrazně roste podíl starších lidí ve volbách. V takové situaci si myslím, že je nejen nutné, ale i vhodné zamyslet se nad tím, zda bychom neměli snížit věkovou hranici také ve federálních volbách," řekl Steinmeier.

Podle hlavy státu mají ve volbách starší generace stále větší sílu, takže politické strany se mohou zaměřovat spíše na krátkodobá až střednědobá řešení. Snížením věkové hranice by se právě toto mohlo změnit a politiky by to přimělo brát větší ohled právě na mladé lidi.

Pro snížení volebního věku se už v minulosti opakovaně vyslovili zástupci sociálních demokratů (SPD) a Zelených. "Jsem přesvědčena, že mladší lidé ve věku 16 let jsou schopni činit zodpovědná volební rozhodnutí," citoval portál Junge Freiheit bývalou starostku Berlína Franzisku Giffeyovou (SPD).

[chooze:poll;value:fd975cab07d1f73620760a87655a06d6c2cbbf29;layout:tn_nova]

Naopak třeba hnutí Alternativa pro Německo je striktně proti a chce ponechat volební právo až od 18 let. Sám prezident přitom na rozhodnutí nemá žádný vliv. Může pouze vyjádřit svou podporu návrhu v diskuzi.

Návrh chtějí prosadit i někteří politici v Česku

V Česku chtěli o snížení věkové hranice u voleb jednat například zástupci Starostů a nezávislých (STAN). Řada vládních stran se ale k tomu staví spíše zdrženlivě.

Sám prezident Petr Pavel by byl pro snížení věkové hranice u voličů na 16 nebo 17 let. Podle něj totiž mladí lidé mají dostatečný přehled o dění v Česku. "Myslím, že zájem mladých o to, co se děje, a zájem účastnit se by měl být vyslyšen. Protože jinak je můžeme také odradit," uvedl Pavel během návštěvy Moravskoslezského kraje na konci března.

Češi ztrácí zájem o komunální volby. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.