ANKETA: Pivo dál zdražuje. Češi si za čepovaný půllitr výrazně připlatí

Od 1. října zdražují největší pivovary o korunu nebo korunu padesát. Odůvodňují to zvyšující se cenou energií, surovin či obalových materiálů. Tento krok oznámil největší český pivovar Plzeňský Prazdroj, humpolecký pivovar Bernard i státní Budějovický Budvar.

"Některé pivovary ty ceny rozdělily, například v restauracích zdraží pivo od 1. října či listopadu a v maloobchodu se ty ceny projeví až 1. prosince. Pro koncového spotřebitele se změny cen projeví s určitým odstupem s ohledem na skladové zásoby," vysvětluje ekonom Petr Studnička (ODS).

Za posledních pět let vzrostla cena za půllitr čepovaného piva v restauraci zhruba o 15 korun. Od nového roku bude patrně skok dost výrazný kvůli tomu, že začne platit takzvaný vládní úsporný balíček, který nově zařadí čepované pivo z nynější snížené desetiprocentní sazby DPH do původní 21procentní kategorie. Průměrně stojí nyní v Česku půllitr piva 54 korun. "Obecně však platí, že ceny piva na území hlavního města Prahy jsou zhruba o deset korun na půl litr vyšší než ve zbytku republiky," podotýká ekonom s tím, že celkový podíl prodeje piva v restauraci činí zhruba třetinu všech prodejů. 

[chooze:poll;value:156693f5f2f11095a3426d5a5909cc484fd51c79;layout:tn_nova]

Zdražení zlatavého moku sice tolik nepocítí lidé, kteří si pivo rádi jen vychutnávají doma, průměrná cena v hospodách by ale mohla přesáhnout 60 korun. "Znamená to, že jeden půllitr čepovaného piva bude mít o 11 procent vyšší zdanění DPH. Jestliže se bavíme o tom, že ten průměrný půllitr stojí někde okolo 55 korun, tak se dostaneme k tomu, že to zdražení bude okolo 6 korun na půllitr," odhaduje Studnička.

Zvýšení cen bude rozhodující pro restaurace, bary a hospody, protože podle ekonomů je těžké odhadnout, jak na relativně výrazné zdražení piva zareagují zákazníci. "Je možné, že velká část lidí buď omezí spotřebu, nebo naopak nahradí konzumací lahvového piva," doplnil ekonom, který tvrdí, že samotné velké pivovary nebudou muset kvůli vládním úsporám ceny zdaleka tolik zvyšovat.

[chooze:article;value:504199]

Tvorba ceny piva se určuje hlavně podle nákladů na suroviny, obalové materiály a celkovou cenu energií nutnou pro výrobu. Zvlášť proměnlivé jsou ale podle ekonomů i náklady na logistiku, dopravu a ceny pohonných hmot. "Obecně jsou ceny těchto vstupů a jejich nárůst podstatně menší než třeba ve srovnání s lety 2021 a 2022. Nicméně nárůst je zřejmý," míní Studnička. I na nich by se podle něj měla promítnout změna sazeb DPH ve vládním úsporném balíčku, pivovary se totiž kvůli zvýšení cen vodného připravují na vyšší cenu vody, která je nutná k výrobě piva. 

"Ceny energií jsou zase o něco nižší než loni, ale pořád vycházíme z vysoké srovnávací základny, to znamená, že se pro pivovary meziročně zvýšily o stovky procent, takže obecně se nárůst pohybuje někde mezi 20 a 30 procenty," vysvětlil v rozhovoru. 

Francouzi začali pít pivo. Přebytky vína vykupuje stát a dělá z nich čistící prostředky (8/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.