ANKETA: Škola vyloučila dívku kvůli oblečení. Žádné tepláky, tvrdí odborník

Stále více škol v Rakousku zavádí pravidla, jak mají chodit děti do školy oblečené. Obzvláště přísná je má soukromá střední škola v Klagenfurtu. Už před začátkem školního roku byli rodiče informováni, jaký se od studentů očekává dress code.

Zakázány jsou tepláky i legíny. Nosit se nesmí žádná krátká trička, crop topy nebo tílka se špagetovými ramínky. Sukně i šortky by neměly být příliš krátké, maximálně nad kolena na šířku ruky, píše portál OE24.

[chooze:article;value:503258]

A právě to má svou první oběť. Škola už vyloučila 12letou studentku. Rodiče měli obdržet dopis s tím, že důvodem je "nedostatek důvěry". Dívka si tak nyní musí hledat novou školu.

"Moje dcera už nerozumí světu. Místo toho, aby začala nový školní rok s kamarádkami, musí sedět sama doma," postěžovala si matka dotyčné portálu Kleine Zeitung.

Podle portálu mohl být spouštěčem celé události nevhodný komentář matky právě k dress codu. V chatovací skupině, kde jsou všichni rodiče i učitelé, totiž měla napsat, že pravidla oblékání jsou dle ní fašistická.

Přestože se žena za svá slova omluvila, škola vyvodila důsledky. Ředitel navíc uvedl, že vše dá k soudu v případě, že dotyčná bude v takových obviněních nebo prohlášeních vůči škole a školnímu sdružení pokračovat.

Dress code v Česku

V České republice žádná pravidla pro oblékání ve školách nejsou. "Obecně žádný dress code neplatí. V některých školách je to drobně upraveno. Občas se to týká soukromých škol, které to po anglickém vzoru vyžadují. Občas je to upraveno formou nějaké krátké notičky ve školních řádech," sdělil TN.cz prezident Asociace ředitelů základních škol České republiky Luboš Zajíc.

[chooze:poll;value:0f8b5cb6fa924cec0b2e21640dedc5204f0859dd;layout:tn_nova]

Školní řády zpravidla obecně uvádí, že žáci mají chodit do školy vhodně a čistě oblečeni. "S ohledem na to, že v ČR není povinnost nosit do školy školní uniformu, nelze obecně definovat, které oblečení je do školy nevhodné," uvedlo ministerstvo školství.

Podle resortu není možné studentům neumožnit vzdělávání jen proto, že školák přijde třeba v teplácích nebo krátké sukni. "Pokud by žák přišel v oblečení, které je silně zašpiněno, zapáchá a podobně, a stav žákova oblečení neumožňuje, aby byl žák vzděláván spolu s ostatními žáky ve třídě, je toto potřeba řešit se zákonnými zástupci žáka," uzavřelo ministerstvo.

Žádné tepláky

Přestože přesný dress code není v Česku definován, podle odborníka na etiketu Ladislava Špačka by děti měly chodit do školy oblečeny společensky. "Tím se myslí, že by ve škole neměly být oblečeny ve sportovním oblečení. Za sportovní oblečení považujeme především tepláky. Tepláky vážně nejsou vhodné pro školu, pro veřejnost. Hodí se do sportovního prostředí, do fitka, na stadion anebo možná v některých rodinách na povalování se doma na gauči. Ale není to oblečení, které by se mělo reprezentovat na veřejnosti," má jasno Špaček.

Na sobě by navíc neměly mít nic provokujícího. "Úplně ideální je to klasické oblečení. U chlapců to jsou kalhoty, samozřejmě džíny už jsou součástí toho stylu. Košile. To je asi ideální, co by ta škola měla mít asi jako za vzor. U děvčat jsou pohodlnější samozřejmě kalhoty, ale to neznamená, že by děvčata měla vynechávat sukně nebo šaty," přiblížil Špaček.

[chooze:article;value:511675]

Právě šaty jsou podle Špačka základním charakteristickým rysem žen. "Proto by se je děvčata měla učit nosit tak, aby si na ně zvykla, a v dospělosti potom uměla užívat. Znám ženy, které prakticky žádné šaty ani nemají. Protože prostě tak zlenivěly a osvojily si kalhoty do té míry, že už se vlastně v šatech ani nechtějí ukazovat," vysvětlil Špaček.

Zapomenout by žáci měli i na žabky. "Už proto, že ve škole třeba děti pobíhají, ať už to je pozitivní, nebo ne. Ale přesto se tomu neubrání. Potřebují nějaké pevné boty. Neměly by to být ovšem podle mého z hygienického hlediska boty, které jsou uzavřené, aby v nich pak seděly sedm hodin. Takže nějaké lehké tenisky nebo nějaké solidní papuče. Ty by byly asi bezpochyby nejvíce na místě," uzavřel Špaček.

Průměrný Čech vyhodí ročně 11 kilo oblečení. Více se dozvíte v následující reportáži (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.