ANKETA: Válek by měl skončit, shodují se experti. V jednání s doktory prý selhal

Na posledním jednání šéf rezortu zdravotnictví Válek podle svých slov nabídl zdravotníkům maximum možného v podobě odměn v hodnotě 8,6 miliardy korun. Nestačilo to. A když se do jednání vložil premiér Petr Fiala, vyjednávací pozici si vylepšil téměř o miliardu.

Podle politologů premiér Petr Fiala tím, že dokázal během několika hodin to, co ministr zdravotnictví nezvládl za několik týdnů vyjednávání, uštědřil Vlastimilu Válkovi politickou lekci.

[chooze:article;value:531214]

​"Tam je strašně zajímavé, že dřív ty peníze nebyly možné. Ukazuje to, že ministr řekne, že něco nemůže udělat, a premiér to najednou udělá. Asi to nezvyšuje důvěru ve vládu," uvedla komentátorka Lenka Zlámalová.

"To byla předem domluvená taktika vyjednávání, kdy premiér je víc než ministr. Tím hlavním, kdo to celé dohodne, je předseda vlády. On si přisvojí zásluhy," dodal politický komentátor Petros Michopulos.

"To, co dohodl premiér Fiala, klidně mohl v minulých týdnech vyjednat i ministr zdravotnictví. Je otázka pro premiéra i pro TOP 09, jestli držet na postu ministra zdravotnictví někoho, kdo se nedokáže se zdravotníky dohodnout," uvedl politolog Lukáš Jelínek.

[chooze:article;value:531108]

​"Určitě by to chtělo výměnu některých ministrů. Pan Válek určitě patří mezi tyto ministry. Bezpochyby," dodala Zlámalová. Jenže to je prý vzhledem k jeho pozici ve straně krajně nepravděpodobné. Sám ministr Válek si výsledek jednání premiéra pochvaluje.

"Pro české zdravotnictví je dobrou zprávou, že premiér na jednání s doktorem Přádou rozsekli poslední sporný bod našich debat s odbory," okomentoval situaci ministr Válek. Čtvrtečního jednání se zástupci českých lékařů se účastnil pouze premiér, Vlastimil Válek s nimi už k jednacímu stolu nezasedl.

[chooze:poll;value:3a94731ca374a8b8ffe73a945b2dbbc314c67df4]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.