ANKETA: Zaměstnanci by mohli platit nové odvody, ladí Stanjura úsporný balík

Nové odvody na nemocenské pojištění ve výši 1,1 procenta hrubé mzdy by od příštího roku mohli platit všichni zaměstnanci. Uvažuje o tom ministr financí Zbyněk Stanjura, zjistil portál Novinky.cz.

Šéf státní kasy chce snížit schodek státního rozpočtu o 70 miliard korun a tohle opatření by do ní přineslo až 24 miliard ročně.

[chooze:article;value:492054]

Definitivní podobu úsporného balíčku by měl Stanjura představit v květnu. Už dřív se objevily informace o reformě daně z přidané hodnoty, která by zdražila pivo, teplo, vodné a stočné, vstupenky na kulturní akce nebo komunální odpad. Resort by mohl seškrtat i daňové úlevy včetně slevy na manžele.

"Musíme být ještě ambicióznější a vrátit schodek veřejných financí zpět pod 3 procenta. Proto chystáme konsolidační balíček za 70 miliard korun, který nebude populární. Musíme ale zastavit rychlé zadlužování, které nastartovala minulá vláda svými voličsky líbivými kroky," tvrdí Stanjura.

[chooze:poll;value:d4bd7967d6807cdc334efed65a4f6be3344295f1;layout:tn_nova]

Nový odvod by znamenal, že se nezavede karenční doba, která znamená, že zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nedostávají náhradu mzdy. Proti jejímu návratu už se postavili Piráti i KDU-ČSL. Změny ve fungování nemocenské úplně odmítá opoziční hnutí ANO.

Nemocenské pojištění ve výši 2,1 procenta v současnosti platí zaměstnavatelé.

Stanjura chce snížit dotace velkým podnikům. Prý tím stát ušetří desítky miliard:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.