Moderní bydlení

ANO bude řešit, co dál. O Babišově osudu rozhodne za pár dní

Prezidentské volby skončily vítězstvím Petra Pavla a Andrej Babiš a jeho hnutí ANO tak musí skousnout další prohru. Úspěch totiž neslavili ani po loňských senátních a komunálních volbách a ani po sněmovních volbách v roce 2021, kdy nakonec zamířila strana do opozice. 

Hnutí ANO tak v následujících dnech bude muset řešit, co dál. "Andrej Babiš prohrál dvoje volby po sobě. Volby do Poslanecké sněmovny vedly k tomu, že odešel do opozice poté, co byl osm let u moci. Nyní prohrál volby prezidentské. To je situace, která pro něj není zvlášť povzbudivá. Do dalších voleb Andrej Babiš také zestárne a je otázka, jestli pro hnutí ANO bude tím přínosem, jaký býval v minulosti," řekl politolog Tomáš Lebeda.

[chooze:article;value:486972]

​Osud Andreje Babiše po volbách je tak nejistý. "Myslím si, že bude mít velké dilema, jestli zůstat v té opoziční politice, která ho zjevně nenaplňuje, nebo odejít do politického důchodu," dodal Lebeda. Politolog Lukáš Jelínek si nicméně myslí, že Babiš neskončí a vydrží minimálně do sněmovních voleb v roce 2025. "Půjde jen o to, zda u něj nepřeváží nějaká emoce jako zklamání či vyhoření. Ve volební kampani nicméně ukázal urputnost, takže ji bude nejspíš ukazovat dál. Teď si asi dá pár dní oddych, ale odchod z politiky je, myslím, reálný až po dalších sněmovních volbách, kdyby je prohrál," popsal Jelínek

Motivace pro ANO

Podle Lukáše Jelínka získalo hnutí ANO díky prezidentským volbám novou motivaci. "Pro hnutí ANO bude teď velký impuls přetavit Babišovy hlasy do sněmovních výsledků," řekl Jelínek. Babiš podle něj z čela hnutí neodejde a nemá ani žádnou velkou konkurenci. "Babiš se vyjadřoval, že by chtěl vystřídat Petra Fialu. V hnutí ANO asi nebude nikdo, kdo by mu chtěl v tomto konkurovat," popsal politolog.

Podobně hovořil na tiskové konferenci také šéf hnutí Andrej Babiš. "Chci poprosit všechny voliče, aby přišli ke sněmovním volbám a dali nám ty dva miliony hlasů, protože hnutí ANO je tady jediné, které pomáhá lidem, bojuje za zájmy lidí a myslím si, že pro hnutí je to nová motivace. Nová motivace, abychom oslovili další voliče a abychom zásadním způsobem vyhráli v parlamentních volbách," burcoval Babiš své voliče.

Promluvil i o svém dalším osudu. "Budeme mít předsednictvo, kde vyhodnotíme kampaň a sdělíme voličům další strategii. Já tady budu dál pro lidi, můžete se na mě obracet. O tom, kde budu a nebudu v budoucnosti, rozhodne předsednictvo. I když jsem prohrál, tak jsem motivován, aby hnutí pokračovalo," řekl neúspěšný prezidentský kandidát. Předsednictvo podle Babiše zasedne 8. února.

Poslechněte si slova Andreje Babiše po prohře v prezidentských volbách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.