ANO nebude s vládou jednat o důchodech. Je to bezpředmětné, tvrdí

Hnutí ANO ve čtvrtek zrušilo účast na plánovaném jednání o důchodové reformě na Pražském hradě. Je podle něj bezpředmětné. Prezidenta tím zklamali, napsal v tiskové zprávě Hrad.

"Petr Fiala (premiér, ODS, pozn. red.) a Zbyněk Stanjura (ministr financí, ODS, pozn. red.) opakovaně deklarovali, že důchodovou reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí. Jednání u prezidenta by za těchto okolností bylo zbytečné. Odmítáme dělat stafáž," sdělila stínová vláda na sociální síti X.

[chooze:article;value:550188]

"Prezident vnímá téma jako celospolečensky velmi důležité a dlouhodobé, a proto se snažil vytvořit prostor pro věcnou politickou diskusi mezi vládou a opozicí, která by mohla vést k nalezení kompromisů nebo řešení, která budou pro občany země prospěšná," uvedl Hrad.

Zástupci opozice se s ministrem práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) měli znovu setkat v pondělí. Že se neúčastní, oznámilo ANO ve čtvrtek odpoledne dopisem. Podle Pavla je to nekonstruktivní.

[chooze:article;value:550423]

Na prvním a pravděpodobně posledním jednání se podle Pavla všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu musí stoupat. "Znova opakujeme, že odmítáme zvýšení hranice věku odchodu do důchodu a zároveň odmítáme změny ve valorizačním mechanizmu v neprospěch seniorů a jsme i zásadně proti tomu, aby vláda přikročila k omezování výchovného," prohlásila stínová vláda.

"Na jednání na Hradě 28. března přijali rovněž zástupci hnutí ANO princip diskuse na základě dat a analýz a vyžádali si od účastníků dodatečné údaje. Stejně tak sami přislíbili zaslání vlastních materiálů. Zúčastněné strany podklady dodaly v termínu, hnutí ANO nikoli. I to ukazuje přístup k jednání," napsal Hrad.

"Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou," dodal. Tématu se ale prezident podle Hradu chce věnovat dál. Schůzky tak mají pokračovat i bez ANO. 

Jurečka: Stále můžeme jednat

"Mě mrzí přístup hnutí ANO k tak důležitému tématu," řekl Jurečka na brífinku. "Důchodovou reformu Česká republika jednoznačně potřebuje," míní.

Hnutí ANO podle něj v posledních týdnech popřelo všechna svá předchozí vyjádření k důchodové reformě. "Hází v tento moment do důchodové reformy vidle. Nechtějí o tom dále jednat, což mě mrzí, já budu ale stále otevřen tomu, že pokud se tento přístup změní, stále říkám, že do druhého čtení důchodové reformy v Poslanecké sněmovně je stále prostor dohodnout se," avizoval. Reformu chce 30. dubna předložit vládě.

Vláda o naše know-how nestojí, tvrdí ANO

"Už před 14 lety, v roce 2010, strašila tehdejší vláda ODS a TOP 09, že důchodový systém je před kolapsem. Jejich varování se již tehdy nenaplnila," poznamenala stínová vláda. 

[chooze:article;value:548781]

"Správnou cestou důchodové reformy je podle nás hledat nové zdroje a zároveň snižovat podíl šedé ekonomiky, dále důsledný výběr daní, snižování provozních výdajů ministerstev, Úřadu vlády České republiky a dalších státních institucí, stejně jako podpora dlouhodobého hospodářského růstu a porodnosti prostřednictvím prorodinné politiky nebo nový zdroj přímého financování důchodů s garancí státu (takzvaný investiční pilíř)," dodalo.

Hnutí ANO ve vyjádření napsalo, že odmítá předávat své know-how vládě ve chvíli, kdy o to premiér ani ostatní členové údajně nestojí. "Naši verzi důchodové reformy, kterou na rozdíl od této vlády chceme od začátku komunikovat se všemi dotčenými subjekty, představíme jako součást volebního programu do sněmovních voleb v příštím roce," doplnilo.

"Některá naše vyjádření byla dezinterpretovaná, zejména, co se týká prodlužování věku odchodu do důchodu," poznamenal na brífinku místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). 

Věk odchodu do důchodu se bude navyšovat, shodla se podle Pavla v březnu vláda s opozicí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.