ANO: Pokud neskončí Rakušan, vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě

"Ministr vnitra Vít Rakušan, který má v gesci rozvědku i policii, čelí podezření z aktivní účasti na zločinecké hydře vyvádějící stamiliony z veřejných zakázek. Premiér Petr Fiala (ODS) musí konat. V opačném případě poslanecký klub hnutí ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě," napsala Alena Schillerová na sociálních sítích.

"Celé to považujeme za naprosto skandální. Je nepřípustá situace, aby ministerem vnitra byl předseda hnutí STAN, ale hlavně samotný Vít Rakušan, který má tolik problémů, které nedokáže vysvětlit," uvedla Schillerová na tiskové konferenci před úterním jednáním Sněmovny.

[chooze:article;value:523852]

Vyzvala k činu také Piráty, jimž připomněla, že chtějí odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) kvůli setkání s bývalým poradcem prezidenta Zemana Martinem Nejedlým. Schillerová dodala, že ANO začne sbírat podpisy k hlasování o nedůvěře, a pokud premiér Petr Fiala (ODS) Rakušana do konce příštího týdne neodvolá, tak ANO hlasování o nedůvěře vyvolá.

V úterý večer se k oznámení ANO vyjádřil Rakušan: "Napřed bych se chtěl zeptat pana Babiše, o čem se to tady vůbec bavíme? Není přece důležité, jakým telefonem kdo telefonuje. Je přece důležité, s kým se bavíte a co řešíte. V tomto já mám za svých 13 let v politice absolutně čisté svědomí. Bylo by moc pěkné, kdyby to mohli říct všichni politici. Přijde mi absolutně absurdní, že člověk, který chtěl s Krejčířem ovládnout Čepro, se teď diví tomu, že někdo používá stejnou mobilní aplikaci jako Krejčířův podržtaška. Pan premiér tohle podle jeho slov nepovažuje za problém, který by měl nějakým zásadním způsobem řešit. Problém by byl, kdybych byl člověkem, který se s kýmkoliv stýkal, hovořil, a byl bych jakkoliv podezřelý."

Celé vyjádření Víta Rakušana si můžete poslechnout zde:

Reagoval i premiér Fiala: "Nemám žádné informace, že by pan Rakušan dělal něco nelegálního nebo imorálního. To, že někdo vlastní šifrovaný telefon, není důvod, aby odcházel z vlády. Hnutí ANO má ale samozřejmě legitimní právo vyvolat mimořádnou schůzi." Hnutí STAN bude k oznámení ANO vydávat prohlášení, a jakmile bude připraveno, budete si jej moci přečíst v tomto článku.

"Šifrovaná komunikace ve vztahu k ochraně dat dává smysl. Ostatně lidé, kteří se o toto téma hlouběji zajímají, používají obvykle end-to-end šifrování, takzvané koncové šifrování. U celé věci vidím spíše jako problematické, že daný telefon pocházel od pana Polčáka, dle všeho byl distribuován většímu počtu lidí, kdy část z nich byla přímými aktéry kauzy Dozimetr, a není jasné, kdo za tyto služby platil. To je ovšem podle mě spíše dotaz na pana Polčáka," řekl už v pondělí předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kauza se týká šifrovaného telefonu ministra Rakušana. Ten měl před volbami požádat o přístroj soukromou společnost přes stranického kolegu Stanislava Polčáka, který bývá spojován s kauzou Dozimetr. Rakušan tak tehdy učinil kvůli obavám z odposlouchávání ze strany Agrofertu, jak uvedl.

Ministr Rakušan v pondělí vydal ke kauze vyjádření a video na síti X:

[chooze:poll;value:2d07fa1f89de1c57bde4ec5c391d2e02dcbfd600;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.