ANO rozebere prezidentské volby. Babiš se rozhoduje, jestli zůstane poslancem

Podle webu Novinky.cz by Andrej Babiš zatím mohl zůstat ve Sněmovně, ale jen do jara. Webu to sdělil zdroj blízký vedení hnutí. Samotný neúspěšný prezidentský kandidát už dal několikrát najevo, že práce poslance pro něj není ideální.

Také politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že Babiš vydrží v poslaneckých lavicích ještě pár měsíců, než zahájí kontaktní kampaň pro volby do zastupitelstev krajů, které budou příští rok na podzim. Ještě dřív budeme vybírat poslance do Evropského parlamentu. "Babiš se raději bude pohybovat v terénu a mezi lidmi než ve Sněmovně a bude se snažit podílet na kampani hnutí ANO. Kdyby si zároveň ponechal poslanecký mandát, tak by byl terčem kritiky, že nevykonává řádně svou poslaneckou funkci," říká Jelínek.

A kritika Babišovy nepřítomnosti v parlamentu už několikrát přišla. Například před Vánoci si v době schůze Sněmovny dával předseda ANO na sociální sítě fotografie, jak peče vánočku. Další incident se odehrál 18. ledna, kdy ANO vyvolalo hlasování o nedůvěře vládě. Tehdy Babiš neúčast na klíčové schůzi zdůvodnil tak, že už byl v pyžamu, měl v sobě tři vaječné likéry. Prý očekával, že hlasování bude až o den později.

[chooze:article;value:488142]

​Ani složení mandátu člena parlamentu ale nemusí znamenat automatický konec v politice. Babiš chce bývalé vládní hnutí podle citovaného politologa připravovat na další volby. A ty se blíží. Kromě zmíněných krajských a evropských voleb budou důležité hlavně ty do Poslanecké sněmovny. Pokud je neurychlí nějaká neočekávaná událost v politice, přijdou na řadu na podzim 2025. A odborníci se domnívají, že to bude možná poslední Babišova šance stát se znovu premiérem. A tu si prý nebude chtít nechat ujít.

Babiš nechce politiku zcela opustit, protože podle jeho straníků z ANO cítí závazky ke svým voličům. Těch, kteří pro něj v prezidentské volbě hlasovalo, bylo 2,4 milionu. Pokud bychom tento výsledek porovnali se všemi výsledky hnutí ANO, byl by to největší úspěch v jeho historii.

Jenže v cestě k dalším úspěchům stojí některé překážky. Politické subjekty, které mají rozhádanou členskou základnu, podle politologů veřejnost obvykle odrazují. A právě to je i případ ANO.

Primátor Ostravy Tomáš Macura a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák Babiše nepodpořili v prezidentské volbě. Vondrák také prohlásil, že Babiš nedisponuje vlastnostmi, které by jej předurčovaly stát se hlavou státu. A podle Českého rozhlasu mu vadilo i to, jakým způsobem se z Babiše stal prezidentský kandidát.

[chooze:article;value:487822]

​Ten totiž oznámil, že se bude ucházet o post hlavy státu 30. října ve vysílání TV Nova, i když vedení ANO mělo vybírat svého kandidáta až následující den. Vondrák to komentoval tím, že hnutí řídí jen Babiš s exministry Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem.

Redakce TN.cz oslovila také několik komunálních politiků hnutí, kteří stojí spíše na straně Babiše. Podle nich by hnutí ani nemohlo jiného kandidáta než svého předsedu pro prezidentskou volbu vybrat, protože jednoduše nebylo kde brát.

Politolog Jelínek upozorňuje, že Babišovu hnutí stojí v cestě k dalším politickým úspěchům několik překážek. "Oni se musí hodně rychle změnit a rozšířit svůj koaliční potenciál podobně, jako se jim to už povedlo na úrovni zastupitelstev obcí, měst a krajů. Na té celostátní úrovni by se měli inspirovat svými zkušenostmi z lokální politiky. Do svého čela budou také muset najít adekvátní, viditelné osobnosti," dodává politolog. Novinky tak spekulují, že by kandidátem hnutí na příštího premiéra nemusel být Babiš, ale bývalý ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který by pro jiné strany mohl být coby partner pro jednání přijatelnější.

Podle jeho názoru se v hnutí nyní nedočkáme konce primátora Macury a hejtmana Vondráka, i když Vondrák už pravděpodobně skončí jako místopředseda. "Oni jsou oba v Moravskoslezském kraji velmi úspěšní a svému hnutí tam pravidelně ve volbách zajišťují velký počet hlasů. Jejich odhodem by ANO velmi ztratilo," uvádí Jelínek.

ANO bude řešit budoucnost hnutí. Bez Babiše skončí, míní politolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.