Anomálie nad rovníkem a slabý polární vír: Letos má udeřit extrémní zima

Zatímco mnozí Češi teprve plánují letní dovolenou a těší se na příjemné teploty a sluníčko, odborníci z portálu Severe Weather už vyhlížejí zimu. Měsíce dopředu se snaží zjistit, jaké počasí nás čeká. Díky různým modelům a dalším osvědčeným nástrojům mají už nyní poměrně jasnou představu.

Významnou roli sehraje rovnou několik jevů. Počasí v zimě totiž výrazně ovlivní anomálie stratosférického větru, která se rozvíjí nad rovníkem.

[chooze:article;value:508587]

"Kvůli východním větrům existuje velká šance na slabší proudění teplého vzduchu a stratosférické oteplování. Tím pádem to ve Spojených státech, Kanadě a Evropě vypadá na chladnou zimu," nastínili odborníci.

Právě náhlé stratosférické oteplení bude výrazně oslabovat polární vír, který se následně rozpadne na více menších vírů. "Nemusí tedy udržet velmi studený vzduch, který se začne rozlévat do všech zeměpisných šířek," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Právě to následně může zapříčinit velké ochlazení a výrazný propad teplot. "Záleží však, kdy se rozpadne," nastínila Honsová.

Vydatné mrazy by ale ještě v prosinci Česku hrozit neměly. "Sezonní výhledy, které vydávají velká evropská a americká centra, zatím počítají teplotní odchylky do konce roku. Podle nich by měl být ve střední Evropě první meteorologicky zimní měsíc, tedy prosinec, teplotně nadprůměrný," doplnila Honsová.

Milovníci zimních radovánek by se však mohli dočkat pořádné sněhové nadílky. Podle odborníků ze Severe Weather to vypadá, že sněhové srážky by během letošní zimy mohly být opravdu nadprůměrné.

Jev El Niño posílí i šíření nemocí, proto jsou epidemiologové už v pohotovosti. Podívejte se na rozhovor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.