Moderní bydlení

Anonymní výhrůžky obdrželo zhruba tisíc škol. Policie pracuje s více verzemi

Stovky škol v Česku obdržely tento týden e-maily s varováním, že jsou v jejich budovách umístěny výbušniny. "Se zástupci škol intenzivně komunikujeme a přijali jsme příslušná opatření, v rámci kterých chceme do běžného chodu zasahovat co nejméně," uvedla hned první školní den policie na sociální síti.

Případem se ve středu zabýval také Fialův kabinet. "Vláda diskutovala o události, která hýbe celým Českem, tedy výhrůžkami školám o umístění výbušnin. Je to o to zákeřnější útok, že přichází v nejcitlivější možnou dobu, a to na začátku školního roku," řekl po jednání členů vlády ministr vnitra Rakušan. 

Podle jeho slov je útok evidentně cílený. "Existuje více vyšetřovacích verzí, policie se jimi zabývá a vyhodnocuje všechny získané poznatky. Vyšetřování probíhá v evropském kontextu, protože stejná situace je i na Slovensku," dodal.

[chooze:article;value:564068]

​Podle webu Novinky.cz je jednou z vyšetřovacích verzí, že by mohlo jít o součást hybridní války. "Ta probíhá v celé Evropské unii. Děje se to nejen v Česku, ale i na Slovensku a například Litvě," řekl portálu mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Cílem výhrůžek je dle vyjádření ministra znejistit společnost, vnést do ní strach a nervozitu. "Tento modus operandi jsme v minulosti viděli už jinde v Evropě.

"Našim primárním cílem je ochránit školy, žáky, děti, pedagogy před hrozbou a vypátrat autora výhrůžek a vést ho k odpovědnosti za tento čin," upřesnil Rakušan.

Policie je v kontaktu se všemi školami, které výhrůžky obdržely. "Situace je ale na komunikaci velmi náročná, protože se bezprostředně týká dětí," dodal s tím, ministerstvo zveřejnilo několik rad a doporučení, jak v podobných případech s dětmi mluvit.

Pro děti a studenty je dostupná nonstop linka bezpečí 116 111, na kterou se mohou kdykoli obrátit. Vznikla také pracovní skupina složená z představitelů ministerstev vnitra školství, policie a úřadu zmocněnkyně pro lidská práva, která bude platformou pro komunikace s ředitele škola, přizváni budou také odborníci. 

Na Slovensku bombové výhrůžky obdrželo druhý školní zhruba 300 škol po celé zemi. Podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pachateli hrozí vysoký trest, uvedly aktuality.sk.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.