"Antarktický obr" se probouzí. Může to znamenat katastrofu, varují vědci

Odborníci varují před rapidním úbytkem ledu v Antarktidě. Podle webu The Telegraph ho nyní chybí množství svou velikostí odpovídající pětinásobku rozlohy Britských ostrovů. Vědci tvrdí, že může mít tento jev zničující následky.

"Je to dost mimo od všeho, co jsme dosud viděli. Je to téměř ohromující," prohlásil podle webu BBC Walter Meier, který v Národním centru pro údaje o sněhu a ledu pozoruje mořský led v Antarktidě. Chybějící led má za následek, že se od něj odráží méně sluneční energie zpět do atmosféry, což vede k oteplování okolní vody. To má za následek další tání ledu a oteplování planety.

Vědci nyní hledají všechny faktory, které za úbytkem ledu stojí. "Existuje riziko, že se led odlomí a odplaví nás na moře," upozornil doktor Robbie Mallett, který na Antarktidě působí. K němu se přidal profesor Martin Siegert. "Probouzíme tohoto antarktického obra? Pro svět by to byla naprostá katastrofa," prohlásil.

[chooze:article;value:522829]

Každý milimetr zvýšení mořské hladiny je znát a za následek může mít nebezpečné bouřky. Od 90. let minulého století přitom rozpuštěný led z Antarktidy mořskou hladinu podle vědců navýšil o 7,2 milimetru.

Na vině je obrovské navýšení teplot v březnu 2022, kdy teploty stouply z -50 stupňů Celsia na pouhých -10 stupňů. "Když jsem před 30 lety začal studovat Antarktidu, nikdy jsme si nemysleli, že by tam mohlo dojít k extrémním jevům," dodal Siegert.

Dalším problémem pro vědce ve zkoumání tohoto kontinentu je to, že sice ví, kde se led rozprostírá, ale neznají jeho tloušťku. Myslí si ale, že za táním ledu stojí rekordně teplé oceány, změny v oceánských proudech a větrech nebo meteorologický jev El Niño.

Teplé počasí v polovině září přálo hlavně zahrádkářům. Radost měli i provozovatelé koupališť:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.