Antibiotika opět budou. Mimořádnou dodávku už rozvážejí do lékáren

"Zrovna v těchto chvílích se rozváží do lékáren sirup, antibiotický sirup pro děti."

To řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátečních Televizních novinách. A balení 20 tisíc dětských antibiotik už by měla být v následujících dnech na pultech.

"Teoreticky by to mělo v uvozovkách stačit na nějaké období, pokud tedy bude nadále klesat výskyt respiračních chorob. Bohužel na druhou stranu nám stoupá výskyt streptokokových angín, spál a podobně, takže tam se obávám, že ještě nějakou chvíli to problém trošku bude," prohlásila předsedkyně odborné společnosti dětských lékařů Alena Šebková.

[chooze:article;value:488160]

Léky jsou podle ministerstva zdravotnictví do lékáren rozváženy postupně a rovnoměrně podle toho, jak je jednotlivé lékárny objednaly.

"V posledních dnech jsme zavezli třeba Ospen nebo Amoxiklav, to byla antibiotika, která byla celé týdny nedostupná a v úplně poslední době jsme zavezli i V-Penicilin, což byla položka, která byla nedostupná celé měsíce. Ty rozvozy jsou naprosto rovnoměrné, pokrýváme tím celou republiku, to znamená, že se to týká sítě, která čítá 480 lékáren," uvedl Michal Petrov, mluvčí lékáren Dr. Max.

"V současné době dorazila ta antibiotika s tím základním penicilinem nejenom z těch mimořádných objednávek v rámci těch mimořádných opatření, tak jak je ministerstvo zdravotnictví zajistilo, ale souběžně s tím se dostávají do lékáren i ty standardně registrované přípravky," sdělil prezident České lékarnické komory Aleš Krebs.

[chooze:article;value:488169]

Ministerstvo zdravotnictví se hájí, že nedostatek léků trápí celou Evropu.

"Skutečně máme odezvy, že to není problém České republiky, ale je to problém celoevropský, což jistě není nějaká omluva nebo výmluva, ale jistě to bude chtít do dalšího vývoje udělat nějaké systémové řešení, aby k takovýmhle situacím nedocházelo, protože je to nepříjemné nejenom pro pacienty ale i pro lékaře, kteří ztrácí spoustu času tím, že musí hledat," pokračovala Šebková.

"Je pravda, že bude nepochybně trvat ještě nějakou dobu, než se ten trh nasytí, protože ten nedostatek, jaký tady byl v těch uplynulých měsících, byl výrazný. Bude to chvíli trvat trvat, ale jak říkám skutečně ta situace zejména v této skupině se výrazně lepší," uzavřel Krebs.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.