Antibiotika se vrátí do lékáren. Nehrozí, že by se na někoho nedostalo, slíbil Válek

Lékárnám a nemocnicím chybí stále některé druhy antibiotik. Podle šéfa resortu zdravotnictví by se situace měla brzy zlepšit. "Během ledna a února dorazí od řady výrobců téměř půl milionu balení antibiotik v různých kategoriích. Další dodávky řešíme," uvedl na twitteru ministr Vlastimil Válek.

Podle Válka tak o antibiotika nebude nouze. "V oblasti antibiotik teď nehrozí a nikdy nehrozilo, že by pacient nedostal léčbu. Troufnu si dokonce říct, že bude více variant různých léků, včetně těch antibiotických. Samozřejmě si uvědomujeme riziko rezistence," prohlásil Válek.

Česká republika není jedinou zemí, která se potýká s nedostatkem léků. "Je to celoevropský problém, který řešíme spolu se Švédskem a s úřadem HERA. Troufnu si říct, že jsme na tom s léky mezi nejlepšími v Evropě. Řešením může být například společný postup při nákupu léčiv, který dává zemím lepší výchozí pozici při jednání s výrobci," dodal Válek.

[chooze:article;value:483304]

Poslanci se ve čtvrtek během pravidelných interpelací ve Sněmovně zabývali právě nedostatkem léků. "Jsem rád, že jsem mohl poslancům prezentovat to, jak výpadky dodávek léků na ministerstvu řešíme. Musím přiznat, že celkem úspěšně," dodal Válek.

Dalším lékem, na který se v posledních týdnech upíná pozornost veřejnosti, je Nurofen, zejména Nurofen pro děti. Ani u něj však podle Válka nehrozí nedostatek. "Do 24. prosince jsme dovezli 340 tisíc balení Nurofenu, nyní jsme získali 90 tisíc dalších. To jsou zásoby pro celou republiku na čtvrt roku," upozornil ministr.

Zároveň také vyzval občany, aby léky nevykupovali. "Prosím, neskupujte ty léky. Nesnažte se je nabízet pro ty, kteří je nepotřebují. Léků je dostatek, ale pokud se budou skupovat, tak je možné, že nevystačí pro ty, kteří je potřebují. Ano, v lékárnách se znovu za den dva znovu objeví, ale každá hodina, kdy má vaše dítě horečku, je nesnesitelná," apeloval Válek.

[chooze:article;value:480439]

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou v případě chybějících medikamentů v Česku dostupné účinné alternativy. "Chci všem říci, že v oblasti antibiotik v tuto chvíli nehrozí, že by pacient nedostal léčbu, kterou potřebuje," sdělil ve čtvrtek ve Sněmovně předseda vlády.

Mimořádná dodávka antibiotik by měla dorazit už příští týden. "Ministerstvo zdravotnictví velmi intenzivně jedná s výrobci o uspíšení dodávek, které jsou plánovány na pozdější období. Jedná také s distributory, aby bylo možné dovézt léčiva z jiných států EU, ale také ze Spojených států, Kanady a Austrálie. Probíhá jednání se společnostmi, které dodávají léčiva na český trh," dodal Fiala.

Situaci nedostatku penicilinových antibiotik se dle Fialy daří stabilizovat. "Tento problém je dán z velké části vyšší nemocností, než je v těchto měsících zpravidla běžné. Z části je ten nedostatek dán výpadkem výroby," vysvětlil.

Podívejte se na celý záznam z tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.