Antimonopolní úřad vyrazil do akce. Zahájil první řízení kvůli drahým potravinám

Minulý rok úřad pozoroval porušování zákonů, letos už hodlá jednat. "Zahájili jsme v tomto týdnu dvě správní řízení. Jedno s maloobchodním řetězcem, jedno poprvé v historii se zpracovatelem potravin, kteří porušují zákon o významné tržní síle. Další řízení budou následovat," prohlásil Mlsna.

Konkrétní zatím nemůže být. To, že trh funguje, podle něj ukazuje zlevňování pohonných hmot. "Díváme se na některé segmenty, zejména tam, kde se ukazuje, že ta struktura v celé vertikále je oligopolní, to znamená, že je tam velmi významný hráč, který cenovou politikou ovlivňuje daný trh jako celek," doplnil.

Mlsna reagoval i na oznámené zvýšení cen českými obchodníky na konci loňského roku. "Když jsem viděl zápis ze schůzky ministra zemědělství (Marek Výborný, KDU-ČSL; pozn. red.) se zástupci maloobchodních řetězců, tak to tam takhle řečeno nebylo," uvedl. 

[chooze:article;value:535944]

Kdyby skutečně zaznělo, že se společnosti dohodly na zvýšení cen, byla by to podle něj jasná kartelová dohoda. "Bylo to posunuto velmi nesprávným směrem," sdělil. Situaci ale bude antimonopolní úřad sledovat. 

Za poslední rok Mlsnu nejvíce rozčílily kartely u železničních přejezdů. "Někteří účastníci na trhu si myslí, že si mohou dovolit vše," vadí mu. "Když na místním šetření zabavujete důkazy v e-mailové komunikaci ve stylu 'Tohle nám projde, budeme to dělat jako vždycky a pak to oslavíme společně plzíňkou', tak je to úsměvné a o bohorovnosti a nedotknutelnosti některých účastníků to svědčí. To my tolerovat nebudeme," zdůraznil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.