Antimonopolní úřad vyšetřuje Globus. Řetězec měl diskriminovat dodavatele

Na obchodní řetězec Globus se zaměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten se společností zahájil správní řízení. Firmu, která má své kořeny v Německu a rozrostla se i do Česka a Ruska, podezřívá z nekalých obchodních praktik.

Konkrétně se má jednat o způsoby, jakými Globus má zacházet s dodavateli zboží. "Ve správním řízení prověřujeme možnou dlouhodobou diskriminaci některých dodavatelů. Konkrétnější v tuto chvíli nemůžeme být," uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

[chooze:article;value:515442]

Ani obchodní řetězec, který úřad vyšetřuje, nebyl příliš ochotný o případu sdělovat bližší informace. "Záležitost nebudeme v této chvíli komentovat," reagovala pouze mluvčí Globusu v Česku Aneta Turnovská.

Antimonopolní úřad ve vyšetřování vychází ze zákona o významné tržní síle. Ten definuje nekalé obchodní praktiky – ty může stát postihovat u odběratelů, kteří jsou v pozici, kdy si mohou u dodavatelů snadno nespravedlivě vynutit výhodnější podmínky.

Mezi tyto praktiky patří například nerovné zacházení s dodavatelem, svévolná změna smluvních podmínek nebo zrušení objednávky potravin, které se rychle kazí, pokud do dodávky zbývá méně než 30 dnů. Které částí zákona měl Globus porušit, úřad však nesdělil.

Nová zbraň pro antimonopolní úřad. Bude moci používat odposlechy u soudu (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.