Aplikace z vás udělá Barbie. Pro uživatele je ale nebezpečná, varuje úřad

Jak by člověk vypadal jako Barbie nebo Ken? To prozradí nová webová stránka. Stačí jen nahrát na ni svoji fotku a zadat e-mail. Má to ale jeden háček. "Může docházet k agregování údajů. Z toho se často vytvářejí databáze, které se prodávají a mohou se využívat pro nějaké marketingové účely či profilování lidí," varuje ředitel odboru regulace Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Adam Kučínský.

Že je nebezpečí vážné, dokazuje i to, že před webovou stránkou varuje i velitelství informačních a kybernetických sil české armády. "Hlavní problém není v té aplikaci samotné, ale v tom, že lidé v masovém měřítku dobrovolně dávají k dispozici svoje osobní údaje neznámým lidem a společnostem," podotkl velitel informačních a kybernetických sil AČR Radek Haratek.

[chooze:article;value:506278]

"Barbie" web sledují pozorně i odborníci v zahraničí. Varují před ním například i na Slovensku nebo v Polsku. "Ministerstvo digitalizace varuje, že tato zdánlivě nevinná hra je ve skutečnosti hromadným shromažďováním dat uživatelů internetu," prohlásilo polské ministerstvo pro digitalizaci. Lidé by si tak podle expertů měli dávat větší pozor na všechny aplikace a stránky, kterým poskytují své údaje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.