Moderní bydlení

Aplikaci eDoklady si stáhlo už 150 tisíc Čechů. Mohou mít problémy s registrací

Na digitální verzi občanky se pracovalo sedm měsíců a státní kasu aplikace přišla na 10 milionů korun. S aktivací elektronické občanky ale lidé spěchat nemusí. Využijí ji zatím jen v ojedinělých případech.

Lidé si ji mohou stáhnout zdarma a od pondělí se s ní i prokázat například při komunikaci s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), na Energetickém regulačním úřadu (ERÚ) nebo na Českém statistickém úřadu (ČSÚ). Přestože lze elektronické občanky využít třeba na matrice nebo na CzechPointu, na většině krajských úřadů ale začnou platit až začátkem prázdnin, kdy se její využití výrazně rozšíří například i na soudy nebo policii. Ostatní instituce se připojí až v roce 2025.  

[chooze:article;value:538369]

​Její spuštění ale provázejí komplikace, a to hlavně při registraci prostřednictvím operačního sytému iOS na iPhonech nebo při přihlášení pomocí Identity občana. Našel se ale další zádrhel, který není příliš intuitivní. "Ta instalace zabrala zhruba čtvrthodiny, ale nejdůležitější bylo najít správný název té aplikace, protože jako první nás napadla eObčanka," zmiňuje jeden z diváků TV Nova. 

"Stavíme na infrastruktuře, která v některých momentech, byť jsme jí posilovali a očekávali jsme velký zájem, tak i tak nedostačovala. Stále jí ladíme," vysvětluje problémy s instalací ředitel Digitální a informační agentury Martin Mesršmíd. Podle místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) došlo k chybě zhruba u jednoho procenta uživatelů kvůli přetížení serveru. Na opravě a navýšení kapacity serverů tak, aby větší nápor vydržely, se pracuje.

[chooze:article;value:538147]

Současný stav ale kritizuje opozice. "Mě to nepřekvapuje. Po tom, v jakém stavu je digitalizace stavebního řízení, tak je to jenom další neúspěšný projekt, který byl hned při svém startu podceněn," myslí si opoziční poslanec Robert Králíček (ANO). Souhlasí s ním i členka sněmovního Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Marie Pošarová (SPD). "Stojí to zbytečně moc stovek milionů korun a mohli jsme počkat až na to spuštění evropské ePeněženky," říká.  

Aplikace se prý bude ladit do června, kdy se má ještě rozšířit. Od začátku prázdnin se s ní budou moci lidé prokazovat i u soudů, na úřadu práce nebo při komunikaci s policií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.