Apokalypsa už za dva roky, varují experti. Golfský proud začíná kolabovat

Světové klima se může zásadně proměnit už v příštích dvou letech, domnívají se experti z Dánska a Velké Británie. Zjistili, že Golfský proud začíná kolabovat, informoval portál The Guardian.

Kromě mrazivých teplot hrozí severní polokouli nepravidelný déšť a obrovská sucha. Atlantická poledníková cirkulace je na nejslabší úrovni za posledních 1 600 let. Vědci předpokládají, že v příštích měsících bude dál slábnout. "Myslím si, že bychom se měli začít velmi znepokojovat. Byla by to extrémní změna," podotkl autor znepokojivé studie Peter Ditlevsen z Kodaňské univerzity.

"Vedlo by to k dramatické změně ve schopnosti každého národa zajistit dostatek jídla a vody pro svoje obyvatelstvo," upozornila Penny Hollidayová, vedoucí oddělení mořské fyziky Národního oceánografického centra Spojeného království.

[chooze:article;value:514412]

Rok 2025 může být nejbližším termínem rozpadu. Podle studie se tak ale může stát kdykoliv do roku 2095. Shoda ani jistota ve vědecké obci zatím neexistují, píše web Politico.

Někteří odborníci jsou k apokalyptickým scénářům skeptičtí. "Přestože se zdá, že matematicky je to detailně propočítáno, fyzikální základ je extrémně nejistý. Jednoduše nevíme. A ani se nevede žádná vážná diskuse o nedostatcích těchto zjednodušených modelů," řekl Jochem Marotzke, německý profesor klimatické vědy.

Extrémní počasí sužuje většinu Evropy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.