Apokalyptický film se naplňuje. Změny v hlubinách oceánů zásadně ovlivní Evropu

Globální oteplování vedoucí k zatopenému pobřeží a zmrznutí severní polokoule –⁠ hollywoodský film Den poté v roce 2004 diváky fascinoval svými efekty, že by se ale mohl relativně brzy stát realitou, tehdy snad nikoho nenapadlo. Studie, publikovaná minulý týden v odborném časopise Nature, ukazuje, že podobné scény nemusí zůstat jen ve sci-fi filmech. 

Podle jejího spoluautora, australského oceánologa a klimatologa Matthewa Englanda, jsou zjištění významná a zároveň znepokojivá. Právě on je přirovnal k poselství filmu Den poté. "Naše modelování odhalilo, že pokud budou globální emise skleníkových plynů pokračovat současným tempem, pak se antarktický systém cirkulace během příštích 30 let zpomalí o více než 40 %," citovala Englanda Univerzita v Novém Jižním Walesu, jejíž vědci se na výzkumu podíleli. 

[chooze:article;value:477364]

​Současný vývoj podle něj vede ke kolapsu celého systému. Proč by nás mělo zajímat, co se děje v hlubinách oceánu kolem Antarktidy? Tamní hlubokomořský proud zásobuje vodou bohatou na kyslík vody Indického, Tichého i Atlantského oceánu. "Kdyby oceány měly plíce, tenhle proud by byl jednou z nich," vysvětlil England. 

Po tisíce let byl tento proud v relativně stabilním stavu. To se teď ale rychle mění. Emise skleníkových plynů způsobují zpomalování cirkulace vody, a pokud by antarktický proud zkolaboval, oceány ve zbytku světa by začaly stagnovat. "To by vedlo k zadržování živin v hlubinách a snížení jejich množství v blízkosti hladiny," doplnil England. Na těchto živinách je přitom závislý veškerý podmořský život. 

Extrémní ochlazení Evropy

Tento proces samozřejmě negativně ovlivní i klima. Následky budou katastrofické. Pokud totiž zpomalí severoatlantický hlubokomořský proud, což se nevyhnutelně stane, pokud budou tyto změny pokračovat, v Evropě se extrémně ochladí. To nás vrací zpět na začátek – právě zastavení oceánské cirkulace v Atlantiku bylo spouštěčem apokalypsy vyobrazené ve filmu Den poté. 

[chooze:article;value:495904]

​Pokud nedojde k radikálnímu obratu, dramatické změny pocítí už současné generace. Zpomalení antarktického proudu o více než 40 % modely predikují do roku 2050. "Je ohromující, že se to děje tak rychle," řekl agentuře Reuters americký klimatolog Alan Mix. "Zdá se, že se to rozjíždí právě teď. Tohle má být zpráva na titulních stranách," zdůraznil

Přelomová studie přichází v době, kdy se v Evropské unii intenzivně řeší kontroverzní zákaz výroby aut se spalovacími motory. Rada Evropské unie odhlasovala zpoplatnění veškerých emisí CO2 ze spalovacích motorů u nových aut od roku 2035. Výjimku dostala syntetická paliva.

Více informací se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.