Aprílové počasí nás potrápí minimálně do půlky dubna. Vrátí se i mrazy

Srdce Evropy by poslední dny potřebovalo bypass. Takové změny počasí si s námi pořádně zahrávají. Začátkem tohoto týdne mrzlo, na zasněžených a namrzlých silnicích kolabovala doprava a na horách bylo celý den šest pod nulou. Ve čtvrtek teploty atakovaly 15 a v neděli už má být zase mráz.

Ještě v pátek bylo příjemné počasí na procházky. To se ale brzy změní. "V příštím týdnu k nám pronikne od severu studený vzduch, takže nejvyšší denní teploty budou stoupat jen k sedmi, v ranních minimech budou klesat k mínus pět," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:497672]

​Zahrádkáři, kteří se vrhli do jarních prací, si už mráz rozhodně nepřejí. Pro rostliny a napučené stromy by mohl být spalující.

A zatímco v nížinách se už lidé tváří, že jaro vyhrálo, na horách se pořád najde několik nadšenců, kteří prý budou lyžovat, dokud to půjde. Výjimkou není ani pan Hynek. "Nechali jsme to na přírodě, opět by se mělo vrátit sněžení, takže podmínky na lyžování na Velikonoce v příštím týdnu opět velmi dobré," řekl.

Zkrátka definice aprílového počasí jako z učebnice. Je to prý kvůli naší poloze ve středu Evropy. Jednou se nad naše území přižene studený vzduch ze severu, podruhé převládne ten pyrenejský. Tam se mimochodem teď lidé opalují v 25stupňových vedrech.

[chooze:article;value:497492]

I naše psychika dostává pořádně zabrat. "Některý typ počasí nás dobře naladí, druhý typ počasí vytvoří špatnou náladu. Podléháme tomu, aniž chceme," vysvětlil psycholog Jan Lašek.

Střídavému počasí budeme podléhat ještě nejméně do půlky dubna. Pak už snad bude stáleji bez výrazných výkyvů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.