Archeologové objevili v Česku historický unikát. Rytiny jsou staré tisíce let

[chooze:gallery;value:32573]

Jako historický unikát označují archeologové nálezy z Kateřinské jeskyně v Moravském krasu. V chodbách jeskyně objevili prastaré nástroje a rytiny. Výzkum přímo v jeskyni prováděli archeologové z olomoucké Palackého univerzity v druhé polovině letošního června.

Kamenné úlomky nalezli vědci v takzvané Bezejmenné chodbě. Nástroje ze štípaného kamene, které připomínají pěstní klíny či hroty šípů, objevili archeologové ve vrstvě hlíny, která naznačuje, že jejich stáří je mezi 2,5 a 15 tisíci lety.

Mohly by tak pocházet až z mladší doby kamenné. "Jejich stáří se nyní bude zkoumat. Jednou z teorií je, že jsou dokonce z mladšího paleolitu," uvedl Petr Zajíček ze Správy jeskyní České republiky.

[chooze:article;value:514312]

Kromě pěstních klínů objevili archeologové také unikátní rytiny. "Našly se dva úlomky z břidlice s plastickou rytinou postav. Je to naprostý unikát a archeologové nyní hledají, do jakého období je zařadit," dodal Zajíček.

Pravěké nástroje ale nejsou jediným pokladem, který Kateřinská jeskyně vydala. Při loňském výzkumu jeskyně našli archeologové stopy, které nasvědčují tomu, že v jeskyních existovala ve 14. a 15. století penězokazecká dílna.

Vychází přitom z nálezů polotovarů mincí a odpadů plechů, z nichž se falešné mince razily. Padělání peněz bylo ve středověku jedním z nejhorších zločinů a velmi přísně se trestalo. Podobná dílna se nacházela také v Koněpruských jeskyních v Českém krasu.

Unikátní objev českých archeologů. V kameni našli rytiny staré 15 tisíc let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.