Archeologové odhalili sedm tisíc let starou studnu. Našli ji na Pardubicku

Čtyři dubové kůly a několik trouchnivějících prken – přesto je to unikát. Nejstarší objevené dřevěné dílo člověka na světě. Studna byla hluboká 140 centimetrů, v trámech byly záseky, do kterých stavitelé zasunuli 80centimetrové, kamennými nástroji nahrubo opracované fošny. Studna vydržela až do 21. století díky tomu, že byla konzervovaná vodou. Byla tři metry pod zemí.

Boj o záchranu tím ale teprve začal. Všechny dřevěné části by na vzduchu rychle degradovaly, proto vědci studnu rozebrali na 60 dílů a na rok a půl je ponořili do cukrové lázně. "Voda musí být převařená, jelikož tam můžou být nečistoty," vysvětlil restaurátor Marek Laška.

Pak dřevo půl roku prosychalo. "Zachová si svůj objem a svůj tvar a nedojde k jeho smrštění," řekl děkan Fakulty restaurování Univerzity Pardubice Radomír Slovík. Mezitím se podařilo neuvěřitelně přesně určit, že dubové kmeny byly pokáceny před zimou roku 5 259 před naším letopočtem, fošny jsou o tři roky mladší.

[chooze:article;value:536476]

​"Poslední letokruh obsahuje jak jarní, tak i letní dřevo, ten strom musel být pokácen na podzim nebo v zimě," řekl dendrochronolog Michal Rybníček. V archeoparku se pak pustili do výroby přesné repliky. Věrnou kopii tvoří tak, jak to dělali lidé před 7 280 lety.

Archeologové si vyrobili nástroje, které používali lidé před sedmi tisíci lety, například klín teslice je z metamorfované břidlice, která pochází z Jizerských hor. Pracuje se s tím poměrně těžce, ale dubové trámy nakonec povolují.

"Tím, jak ta sekerka je kamenná, není moderní, tak ty otřesy jsou větší, tak to cítím v těch prstech, kloubech," popsal Aleš Panáček z archeoparku Všestary. Jak originální studnu, tak její napodobeninu si budou moci lidé prohlédnout v Muzeu východních Čech už od 8. května.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.