Archeologové v mexické džungli objevili zapomenuté mayské město

Zbytky opuštěného mayského města objevili archeologové uprostřed ekologické rezervace na Yucatanském poloostrově v Mexiku. Výzkumníci město pojmenovali Ocomtún, což v mayštině znamená kamenný sloup, uvádí mexický Národní institut antropologie a historie.

Město podle výzkumného týmu vzniklo kolem roku 250 našeho letopočtu. "Nejčastější typy keramiky, které jsme shromáždili na povrchu a v některých výkopech, jsou z období 600 až 800 našeho letopočtu, ale spolehlivější údaje nám poskytne až analýza tohoto materiálu," dodal k vykopávkám vedoucí týmu Ivan Šprajc pro Sky News.

Ocomtún měl mít rozlohu asi 50 hektarů a rozkládal se na vyvýšeném výběžku země mezi bažinami. Měl nejméně tři náměstí a nacházelo se v něm několik masivních budov podobných pyramidám, z nichž nejvyšší měřila asi 25 m na výšku.

[chooze:article;value:506430]

Na místě se nacházely také nezvyklé budovy, které vytvářely soustavu soustředných kruhů. Podle Šprajce mohlo jít o tržiště nebo prostory určené pro rituály. "K čemu všemu tyto nezvyklé struktury sloužily, odhalí až další výzkum," doplnil slovinský archeolog.

Mayové patřili mezi nejrozvinutější kultury střední Ameriky. Jejich civilizace ovládala oblast Belize, Guatemaly a Yucatanského poloostrova, a to přibližně od druhého tisíciletí před naším letopočtem. Vrcholu pak mayská kultura dosáhla v prvním tisíciletí našeho letopočtu a kolem roku 1 000 začala upadat.

Velký objev se letos podařil také českým archeologům. V kameni našli rytiny staré 15 tisíc let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.