Archeology nadchl prastarý runový kámen. Nad nápisem si lámou hlavu

Rekordní nález učinili archeologové z norského Muzea kulturní historie v Oslu. Podařilo se jim totiž datovat kus pískovce, do kterého starověcí obyvatelé Norska vytesali runový nápis. A právě ten zásadně změnil historická fakta.

Nápis na kamenné desce má podle odhadů vědců být více než 2 000 let starý. I pro samotné archeology bylo toto stáří překvapením. Do té doby se totiž domnívali, že nejstarší runy pocházejí ze čtvrtého či pátého století. Runy, které by mohly pamatovat vznik římského císařství, jsou tak zásadní změnou oproti dosavadním vědeckým znalostem, píše portál France 24.

[chooze:article;value:475614]

Pískovcovou desku, na které se nápis nachází, objevili archeologové při vykopávkách nedaleko jezera Tyrifjorden v roce 2021. Při stavbě železnice tam totiž dělníci narazili na starověký hrob. Právě v této oblasti už archeologové objevili množství nesmírně zajímavých nálezů, uvedl portál ABC News.

Vědcům se také podařilo rozluštit nápis vyrytý do kamene. Šlo o jediné slovo, které z run přepsali do latinky a které zní "idiberug". Co přesně však toto slovo znamená, archeologové zatím netuší. Doufají, že jeho tajemství odhalí další výzkum. Prvotní teorie však hovoří o tom, že šlo o označení člověka ležícího v hrobu.

Archeologové našli vloni v italském Toskánsku tajemný hřbitov antických soch:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.