Argentinou otřásají násilné protesty. Lidem vadí drastické reformy

Po několikahodinovém jednání přišli argentinští zákonodárci s rozhodnutím, které část obyvatel rozzuřilo. Odpůrci ekonomických reforem házeli směrem k ozbrojeným složkám zápalné lahve a cihly. Policie odpovídala vodním dělem i slzným plynem. Nejméně dvacet lidí skončilo v poutech.

"Pro argentinský lid je to katastrofální zákon. Reforma práce bez odstupného, dělníci budou opět odvádět daň z platu. Reforma, kdy má prezident-Terminátor moc přijmout jakékoli opatření po dobu jednoho roku," prohlásil odborový předák Pablo Moyano.

Ekonomická reforma se týká privatizace státních podniků nebo daňových úlev pro velké firmy. Jinak by mohla vypadat také pravidla na trhu práce a snížit by se měly i důchody. Vláda ale věří, že v zemi, která bojuje s 300procentní inflací a kde žije polovina obyvatel pod hranicí chudoby, změny pomůžou oživit strádající ekonomiku.

[chooze:article;value:554121]

"Pro ty Argentince, kteří trpí, kteří čekají, kteří nechtějí, aby jejich synové odcházeli ze země, pro ty Argentince, kteří si zaslouží obnovit hrdost na to, že jsou Argentinci a vždy myslí na Argentinu, pro ty je můj hlas kladný," nechala se slyšet předsedkyně senátu Victoria Villarruelová.

Javier Milei nastoupil do čela Argentiny v prosinci. Do povědomí veřejnosti i světových médií se dostal řadou výroků. Papeže během kampaně označil za zástupce zla na Zemi. Minulý měsíc zase křtil svou knihu na vlastním koncertě. Na konci června navštíví Českou republiku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.