Moderní bydlení

Argentinský prezident Milei v Praze. Setkal se s Fialou, přijal ho i Pavel

Argentinský prezident Javier Milei se proslavil nejen svými extrémními reformami, kdy se rozhodl například rozpustit hned 10 ministerstev nebo zrušit tisíce pracovních míst, ale i kritikou svého krajana papeže Františka nebo motorovou pilou, kterou vytasil během prezidentské kampaně, a která se stala symbolem osekávání výdajů státu.

"Návštěva současného argentinského prezidenta je zajímavá hlavně pro pravicové politiky právě vzhledem k těm pravicovým reformám, které v Argentině činí a které jsou velmi bolestné," okomentoval návštěvu politolog Milan Školník.

Českou republiku argentinský prezident Javier Milei navštívil zhruba půl roku po svém nástupu do funkce. Hlavním cílem latinskoamerického prezidenta bylo setkání s českou hlavou státu Petrem Pavlem. S tím v pondělí večer jednal na Pražském hradě především o vzájemných česko-argentinských vztazích, globální bezpečnosti, povolební situaci v Argentině nebo obchodu.

[chooze:article;value:560713]

​Jihoamerická země je pro Česko čtvrtým nejvýznamnějším exportním trhem v Latinské Americe. České firmy tam spolupracují především v oblasti energetiky, zdravotnictví, těžby, obranného průmyslu, zemědělství nebo potravinářství. Obě země pojí také stejné názory na současné válečné konflikty a podpora Ukrajiny i Izraele.

"Sdílíme společný pohled na mnohé zásadní geopolitické i hodnotové otázky," uvedl český prezident. "Věřím, že v budoucnu se Argentina stane jedním z globálních partnerů NATO," dodal Pavel.

O česko-argentinských vztazích, globální bezpečnosti, vzájemném obchodu a především o podpoře Ukrajiny a Izraele jednal v pondělí Javier Milei také s českým předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). 

"Argentinský prezident v těch základních věcech sdílí podobnou pozici jakou mám dlouhodobě já. Evropa v tom svém postoji potřebuje spojence. Bavili jsme se o otázkách, které se týkají vztahu mezi Latinskou Amerikou a Evropou. Česká republika patří k těm zemím, které nejsilněji podporují uzavření dohody mezi Evropskou unií a Mercosurem (jihoamerické sdružení volného obchodu – pozn. red.)," uvedl český premiér.

"Máme zájem o posílení obchodní spolupráce s Argentinou," doplnil Fiala. Tomu by měla pomoc dohoda o zamezení dvojího zdanění, na které podle premiéra začnou pracovat čeští experti.

Tématu se věnovala i reportáž v Televizních novinách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.