Armáda bude mít letos rekordní rozpočet. Pořád to nestačí, tvrdí odborníci

V současné době se česká armáda může pyšnit celkem 82 tanky, 385 bojovými vozidly pěchoty nebo 39 bojovými letouny. Od loňska máme na seznamu také osm amerických vojenských vrtulníků Venom a Viper a dalších 14 německých tanků Leopard 2A4. Do budoucna by pak mělo přibýt i 246 kusů pásových bojových vozidel CV-90 nebo 24 letounů páté generace F-35.

I tak je to ale podle odborníků nedostatečné. "Máme málo moderní techniky, máme málo munice a máme v katastrofálním stavu nemovitou infrastrukturu. Máme tady prostě dluh 30 let, kdy se do armády nedávalo, co bylo třeba," poznamenal bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:541837]

Česká armáda zaměstnává celkem 36 tisíc lidí, z toho 27 826 vojáků z povolání a 4 266 vojáků aktivních záloh. Ministerstvo obrany by chtělo mít do roku 2026 celkem 30 tisíc vojáků z povolání. Podle odborníků je to ale pořád málo.

"Já se domnívám, a nejsem sám, že bude možná potřeba tu mírovou profesionální armádu o malinko zvětšit. Možná někam k číslu 35 tisíc. Rozhodně bude potřeba výrazně zvětšit aktivní zálohy," myslí si vojenský analytik Daniel Koštoval.

Povinná vojenská služba však údajně není řešením. "V tuto chvíli u nás funguje 20 let profesionální armáda. Za tu dobu se armáda zbavovala infrastruktury a ubytovacích budov. Pokud by se povinná vojenská služba vrátila, byl by tu velký problém s ubytováním i výcvikem," upozornil bezpečnostní expert Zdeněk Petráš.

V letošním roce bude ministerstvo obrany hospodařit s rekordním rozpočtem přes 150 miliard korun. Nejvíce peněz půjde na investice do výzbroje, výstroje, infrastruktury a informačních technologií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.