Armáda chce nalákat mladé lidi do aktivních záloh. Nabízí jim peníze

Do aktivních záloh se před několika lety zapojil i český režisér Václav Marhoul. "V aktivních zálohách jsem úplně od začátku a je to opravdu vztah k mé zemi," řekl režisér.

Zkušenosti z práce v aktivních zálohách mu prý často pomáhají i v jeho každodenní režisérské profesi. "Opravdu si sáhnete hodně hluboko a učí vás to i vůli. A samozřejmě při mé práci režiséra jde taky o vůli při natáčení. Takže se to doplňuje," dodal Marhoul.

Záložákem se před 18 lety stal i PR konzultant Andrej Čírtek. Na cvičeních tráví minimálně dva týdny za rok. "Určitě se jedná z pohledu mladých o velmi výhodnou brigádu. Já v současné době lákám do záloh i své dvě děti teenagery a říkám jim, že je to daleko lepší přivýdělek, než by měly třeba ve fastfoodu," popsal.

[chooze:article;value:555583]

​Armáda nabízí za čtyřtýdenní základní výcvik u bojových jednotek plnoletým studentům odměnu zhruba 30 tisíc korun. "Bereme ten projekt jako výkop k tomu udělat krok vstříc k zájemcům, abychom jim pomohli do armády přijít rychleji a snadněji," vysvětlila vedoucí oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.

"Třicet tisíc se jen tak nenajde. Ale řekl bych, že jde spíš o tu zkušenost. Ale nevím, ten strach v tom taky určitě je," řekl jeden ze studentů. "Zkušenost to může být dobrá v kombinaci s těmi penězi. Podle mě je to dobrý lákadlo," uvedl další.

Armáda snižuje i nároky na fyzické testy. Ty se hodnotí podle toho, jestli jste muž, nebo žena. Záleží také na věku uchazeče. Například ženy do 30 let musí v rámci fyzických testů zvládnout za jednu minutu 28 leh-sedů.

Záložáci se vojensky nasazují při ohrožení státu nebo za válečného stavu k doplnění ozbrojených sil. Kdo se přihlásí, musí počítat s tím, že by nastoupil jako jeden z prvních. S ohledem na brannou povinnost by se ale v případě vypuknutí války musela zapojit i širší veřejnost.

"Daleko více lidí, kteří nikdy předtím neměli vojenskou zkušenost by muselo jít do armády. Takže výhodu má ten, kdo je v aktivní záloze, kdo už má výstroj a výcvik," uzavřel Čírtek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.