Armáda chce stíhačky za 120 miliard. Podle expertů to bude stát čtyřikrát víc

Celkem 24 stíhačkami F-35 by měla v budoucnu disponovat česká armáda. Podle odborníků to ale bude finančně náročnější, než uvádí ministerstvo obrany.

"Pro novou techniku samozřejmě budeme potřebovat vystavět komplex budov, které budou sloužit jak pilotům, tak technikům. Nejnáročnější a nejdůležitější pro tuhle výstavbu bude systém zabezpečení, protože bezpečnost u těchto systémů, a obzvláště u F-35, je velmi citlivá záležitost," vysvětlil bývalý velitel vzdušných sil české armády Petr Mikulenka.

S transformací letišť se prý ale počítá i bez ohledu na pořízení nových letounů páté generace. "Ten důvod pro modernizaci letiště Čáslav je ten, že ta dráha byla víceméně zkonstruována v roce 1952 a předpokládaná životnost byla 30 až 40 let a během celé doby používání neproběhla žádná generální oprava," řekl Jaroslav Tomaňa, velitel 21. základny taktického letectva Čáslav.

[chooze:article;value:489876]

Zároveň bude ale třeba vyškolit i příslušný personál. "Všichni lidé, kteří přijdou jakýmkoli způsobem do styku s F-35, tedy nejenom piloti, ale i pozemní personál, budou muset mít nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky, což je skutečně časově náročný proces pro Národní bezpečnostní úřad," uvedl bezpečnostní analytik a bývalý pilot Milan Mikulecký.

Podle odborníků by česká armáda měla investovat peníze spíše jinam.

"Ta armáda je skutečně ohlodaná na kost a je brutálně podinvestovaná za posledních 30 let, tak v tuhle chvíli bych se soustředil odstranit ty největší nedostatky a skutečně taktické letectvo je něco, co nám v tuhle chvíli funguje a může to ještě pár let počkat," pokračoval Mikulecký.

[chooze:article;value:474107]

"Já bych dal přednost tomu, abychom si udělali protivzdušnou obranu Česka, protože tu my nemáme. Bude za 10 let tahle technologie taky furt aktuální, nebo už budeme mít radary, které budou umět odhalit toto letadlo? A k čemu my potřebujeme letadlo s neviditelností na ochranu vlastního vzdušného prostoru? To prostě nedává logiku a těch peněz je hrozně moc. Tam to neskončí jenom u těch 120 miliard," domnívá se Pavel Růžička (ANO), místopředseda sněmovního Výboru pro obranu.

Ministerstvo obrany si za svým rozhodnutím koupit F-35 stojí a tvrdí, že to zvládne. "Musíme v dlouhodobém horizontu přemýšlet, co bude dál. Aby ta investice, která je drahá i u letounů nižší kategorie nebyla zmařená právě těmi schopnostmi. Tak za horizontem roku 2040 je jedinou cestou letoun páté generace," tvrdí vyjednavač nákupu letounů F-35 Jaroslav Míka.

Vláda bude rozhodovat o historicky nejdražším nákupu pro českou armádu na podzim tohoto roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.